Itt az elemzés: eldőlt Zelenszkij sorsa + VIDEÓK

Itt az elemzés: eldőlt Zelenszkij sorsa + VIDEÓK

Interjút adott a Lenta.ru orosz hírportálnak Vaszilij Kasin orosz politikai szakértő, amelynek keretében részletes elemzést adott az orosz hadseregnek az ukrajnai különleges katonai hadművelet – más megfogalmazásban az orosz–ukrán háború – folyamán nyújtott idei teljesítményével kapcsolatban. Külön hangsúlyt helyezett az ukrán haderő tavaszinak nevezett, azonban júniustól késő őszig tartó ellentámadási kísérletére a zaporozsjei területen, Melitopol irányába. Kasin szerint a harcok nem eredményeztek jelentős területi átrendeződéseket, ellenben

KOMOLY VESZTESÉGEKET SZENVEDTEK MIND A FELSZERELÉSEK, MIND AZ EMBERÉLETEK TEKINTETÉBEN AZ UKRÁNOK.

Objektum doboz

A támadás tehát nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az ukrán hadvezetés ezért a propagandaháborúban próbálta menteni a helyzetet, a folyamatos kudarcokat a kijevi rezsim vezetése folyamatosan csak abban az értelemben volt hajlandó kommentálni, hogy a „valódi” ellentámadás még nem kezdődött el, ezek csupán előkészítő lépések. Ez a pozíció egészen október–novemberig volt tartható, amikor végül

UKRÁN ÉS A KOLLEKTÍV NYUGATHOZ TARTOZÓ, HÁBORÚPÁRTI ORSZÁGOK VEZETŐI RÉSZÉRŐL IS ELISMERTÉK, HOGY AZ ELLENTÁMADÁS MEGBUKOTT.

Objektum doboz

A harcokkal együtt a politikai folyamatok is „befagyni” látszanak a tél beálltával, Kasin ezért emelte ki Zelenszkij elnök azon bejelentését, miszerint az ukránok is az orosz erők „Szurovikin-vonalnak” hívott védelmi rendszeréhez hasonló erődített állások kiépítését fogják elkezdeni a frontvonal mentén. A politikai logika pedig hatalmi koncentrációban öltött testet:

ZELENSZKIJ TOTÁLIS ELLENŐRZÉST SZERZETT A MÉDIA, A POLITIKAI RENDSZER ÉS A KÖZVAGYON FELETT, TOVÁBBÁ JELENTŐS MÉRTÉKBEN VÁGTA VISSZA AZ ELLENZÉK LEHETŐSÉGEIT AZ UKRÁN BELPOLITIKÁBAN.

Ennélfogva csekély a valószínűsége, hogy tömegtüntetések robbannának ki az országban, ahol embereket a „nem megfelelő” Facebook-megosztásokért és lájkokért is bebörtönözhetnek.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor kontraproduktív folyamatok is elindultak, mivel Zelenszkij 2023 folyamán fokozatosan veszítette el mind az ukrán elitek, mind nyugati támogatóinak bizalmát.

Zelenszkijre a legnagyobb fenyegetést jelenleg a vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnyij jelentheti politikai szempontból. Felvetődik a kérdés: képes lesz-e kordában tartani az ukrán helyzetet Kijev eddigi legnagyobb támogatója, az Egyesült Államok? Kasin szerint nem lehet kizárni a „fekete hattyú események” bekövetkeztét, vagyis váratlan és gyökeres változásoknak lehetünk majd szemtanúi Ukrajnában.

A lehetséges téli hadjárat lebonyolításával kapcsolatban a szakértő úgy vélekedett, az orosz erők első számú csapásiránya Avgyijivka irányában történhet meg, ugyanakkor megfigyelhető, ahogy Moszkva minden eddiginél is hatékonyabban igyekszik bizonytalanságban tartani az ukránokat.

Írta a Magyar Hírlap