Az ukrán parlament legalizálta a marihuánafogyasztást

Az ukrán parlament legalizálta a marihuánafogyasztást

A törvényjavaslatot 248-16 arányban fogadták el csütörtökön, 33 parlamenti képviselő tartózkodott, további 40 pedig nem szavazott.

A jogszabály aláírását követően hat hónap múlva lép hatályba, és szabályozza a kender növényeinek „orvosi, ipari célú, tudományos és tudományos-műszaki tevékenységekre” történő forgalmazását, hogy a törvényjavaslat szövege szerint bővüljön „a betegek hozzáférése a háború következtében kapott onkológiai betegségek és poszttraumás stresszbetegségek szükséges kezeléséhez”.

Volodimir Zelenszkij elnök még nem hagyta jóvá a törvényjavaslatot, de támogatását fejezte ki az intézkedés mellett, azzal érvelve, hogy Ukrajnának követnie kell a nyugati példákat.

„A világ összes legjobb gyakorlatát, az összes leghatékonyabb politikát, az összes megoldást, bármilyen nehéznek vagy szokatlannak tűnjenek is számunkra, alkalmazni kell ukrajnában” – mondta Zelenszkij júniusban a parlamentben.

Az ukrán tisztviselők 2016 óta fontolgatják a kábítószer valamilyen formában történő legalizálását, de az első törvényjavaslatot az ügyben csak 2021-ben, Zelenszkij vezetése alatt terjesztették be.

Julija Timosenko volt miniszterelnök, akinek a pártja az intézkedés ellen szavazott, megfogadta, hogy bírósági úton fog harcolni ellene, azzal érvelve, hogy „trilliárd dolláros drogüzletek és drogmaffiák” vesztegetik meg a politikusokat Ukrajnában.

„Fellebbezni fogunk… és amikor egy normális Alkotmánybíróság és remélem, normális kormány jön, Ukrajna eltörli ezt az egész szemetet” – mondta Timosenko, aki arra figyelmeztetett, hogy „amikor ezt a korrupciós törvényt hatályon kívül helyezik, nehéz lesz eltávolítani a drogbiznisz metasztázisait, mert a bűnüldözési struktúrák és a bíróságok is a részévé válhatnak”.

Írta a Magyar Hírlap