Az egyre terjedő madárinfluenza tünetei embereknél

Az egyre terjedő madárinfluenza tünetei embereknél

Magyar Tibor
2023. december 22. péntek. 14:29

A szakemberek szerint a madárinfluenza leginkább a madarak körében terjed. Ritkán tapasztalható ez a betegség az emberek körében.

A szezonális influenzától eltérően a madárinfluenza-vírus által okozott emberi megbetegedéseket szokatlanul súlyos lefolyás, gyors állapotromlás és magas arányú halálozás jellemzi.

A madárinfluenzával fertőzött szárnyas állatok és emberek tünetei eltérők.

Az emberre átterjedő madárinfluenza jellegzetes tünetei gyorsan alakulnak ki, a fertőzés utáni harmadik-ötödik napon jelennek meg. Olyan tünetekkel rendelkezik az embereknél, mint a magas láz és borzongás, az izomfájdalom, a fejfájás, a köhögés, a hasmenés, az émelygés, a hányás, a gyomorfájdalom, a mellkasi fájdalom, az orr- vagy fogínyvérzés, a kötőhártya-gyulladás.

Ha a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalja, és a megelőző tíz napban madárinfluenzával fertőzött területen járt, telefonon értesítse háziorvosát.

A madarak influenzáját az ún. A típusú influenzavírusok okozzák. Az influenzavírussal fertőzött madarak nagy tömegben ürítik a vírust a testváladékukkal és az ürülékükkel. Az állatokból kijutott vírusok a természetes vizekben egy-két hétig életképesek maradnak, így fertőzni is képesek.

Ha valaki folyamatosan és nagy mennyiségben lélegzi be a madárinfluenza vírusát tartalmazó port, előfordulhat, hogy a madárinfluenza vírusa közvetlenül meg tudja betegíteni. A madárinfluenza vírusa által okozott megbetegedések azon személyek között fordulnak elő leginkább, akik hivatásszerűen foglalkoznak madarakkal, és a munkavégzés során nem használnak védőmaszkot.

A madárinfluenza a fertőzött élő állattal vagy állattetemmel való szoros érintkezés útján is átterjedhet az emberre, mégpedig az alábbi módokon:

  • fertőzött madár érintésével,
  • madárürülék vagy az ürülékkel szennyezett szalma, takarmány érintésével,
  • a szálló por és tollpihék belégzésével.

A madárinfluenza ellátása fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézményben, a többi betegtől elkülönítve zajlik. A kezelés során a beteg valamint a környezetében élő személyek (a családtagok és az őt ellátó egészségügyi személyzet) vírusellenes gyógyszereket kapnak. A madárinfluenza nem gyógyítható antibiotikummal, de a szövődmények megjelenése esetén szükség lehet antibiotikumos kezelésre is.

Fontos, hogy azok a családtagok, illetve ismerősök, akikkel közvetlenül a fertőzés előtt szorosan érintkezett, értesüljenek a megbetegedéséről, és megelőző orvosi ellátásban részesüljenek.

A madárinfluenza megelőzésének hatékony módszere a fertőzésre gyanús madarakkal való közvetlen érintkezés kerülése. Azokban a gazdaságokban, ahol a betegség előfordulása gyanítható, a baromfitelepen dolgozóknak ajánlott az orrot és szájat takaró maszk, valamint védőszemüveg, kezeslábas, kesztyű és csizma viselése. Fokozottan figyelni kell a személyi higiénére, kézmosásra és kézfertőtlenítésre is.

A lakókörnyezetben madártetem észlelése esetén értesíteni kell a területileg illetékes hatósági állatorvost vagy a járási főállatorvost, aki intézkedik a tetem vizsgálatáról és elszállításáról. Különösen ügyelni kell a higiénés szabályok betartására: kerülni kell az állati eredetű ürülékkel vagy az emberi eredetű hulladékkal való érintkezést. Ez – függetlenül a madárinfluenzától – az egyéb fertőzések esélyét is nagyban csökkenti.

A madárinfluenza-fertőzéssel érintett területeken megoldható a baromfihús és az abból készült termékek biztonságos fogyasztása a megfelelő konyhatechnológia alkalmazásával. Fontos tudni, hogy a madárinfluenza-vírus nem terjed a kellően megfőzött, illetve megsütött ételek útján.

A biztonságos ételkészítés alapszabályai a következők:

  • a konyhai munkafelületek és eszközök tisztán tartása;
  • a nyers alapanyag elkülönítése a kész ételtől;
  • a hús minimum 70 oC maghőmérsékleten történő alapos főzése, átsütése (nem maradhat nyers, rózsaszín rész az elkészített húsban);
  • a készétel biztonságos hőmérsékleten történő tárolása (hűtve vagy 60 oC felett melegen tartva);
  • tiszta víz és biztonságos alapanyag használata a konyhai műveletek során;
  • baromfijárvány sújtotta területen a nyers, hőkezelés nélküli tojás fogyasztásának kerülése.

Az emberek csak ritkán betegednek meg közvetlenül a madárinfluenza vírusától, így a fertőzést sem terjesztik; ezért nincs szükség tömeges, madárinfluenza elleni védőoltásra a lakosság körében

Írta a Magyar Hírlap