Sokkoló meglepetésekkel készül az ukrán titkosszolgálat 2024-re

Sokkoló meglepetésekkel készül az ukrán titkosszolgálat 2024-re

„Nem hozhatjuk nyilvánosságra a terveinket. Sokkolónak kell maradniuk az ellenség számára. Meglepetésekre készülünk – jelentette ki Vaszil Maljuk vezérőrnagy az amerikai lap brüsszeli kiadásának. Hozzátette: – A megszállóknak meg kell érteniük, hogy nem lehet majd elbújni. Mindenhol meg fogjuk találni az ellenséget.”

„Mindig új megoldásokat keresünk. Tehát a gyapot továbbra is égni fog” – jegyezte meg.

Az ukránok a „gyapot” szót a különleges szolgálatok által Oroszországban és a megszállt ukrán területeken elkövetett robbantásokra használják, mivel a hlopok oroszul „robbanást” és „gyapotot” is jelent.

Mivel a több száz kilométeres frontvonalak mentén folyó harcok lényegében elakadtak, az SZBU ügynökei által végrehajtott akciók lehetnek elsősorban azok, amelyek segíthetnek fenntartani a morált, és megrendíteni az oroszokat.

„Az SZBU célzott csapásokat hajt végre. Tűvel szúrjuk szíven az ellenséget. Minden egyes különleges műveletünk konkrét célt szolgál, és… korlátozza az Orosz Föderáció harci képességeit” – magyarázta Maljuk.

Mint elárulta, a Krím és a Fekete-tenger kiemelt műveleti terület lesz. És kitért arra is, hogy a „kedvenc” projektje a Sea Baby drón, amelyet ukránul maljuknak hívnak, ami azt jelenti, hogy „kis fickó”. A drón körülbelül 850 kilogramm robbanóanyagot hordoz, és képes viharos körülmények között is működni, ami megnehezíti a felderítését.

„Ezeknek a kis fickóknak a segítségével fokozatosan kiszorítjuk az Orosz Föderáció fekete-tengeri flottáját a Krímből” – hangoztatta az SZBU vezetője.

Hozzátéve: júliusban a megszállt Krímet a szárazföldi Oroszországgal összekötő Kercsi híd, valamint orosz hajók ellen is bevetették tengeri drónjaikat.

Október 2022-ben az SZBU tengeri drónjai megtámadták a Szevasztopoli-öblöt, megrongálva négy orosz hadihajót. Idén a drónok két rakétahordozót, egy tankert, egy kétéltű támadóhajót találtak el, valamint megrongáltak egy nagy katonai vontatóhajót és Oroszország legújabb felderítő és hidrográfiai hajóját is.

Ez arra kényszerítette Moszkvát, hogy a flotta nagy részét áthelyezze a megszállt krími Szevasztopolban lévő bázisáról, így a tenger nyugati része mentesült az orosz hajóktól, és Ukrajna újra használhatja kikötőit a hajózásra.

Ami a Kercsi hidat érinti, arra hivatkozott, hogy a nemzetközi jog és a háborús szabályok szerint ez egy legitim célpont a számukra.

„A különleges műveletek tervezésekor és előkészítésekor az ZSBU gondosan kiválasztja a célpontokat. Katonai létesítményekre dolgozunk rá, vagy olyanokra, amelyeket az ellenség katonai feladatai ellátására használ. Teljes mértékben a nemzetközi jog normái szerint járunk el” – állította Maljuk, aki az Oroszország területén és azon kívül például újságírók ellen elkövetett merényletekről ugyanakkor valamiért nem ejtett szót.

Az SZBU egyébként a legtöbb műveletet Ukrajna területén – a Donbászban, a Krímben és a Fekete-tengeren – hajtja végre.

„Ez a mi földünk, és minden lehetséges módszert be fogunk vetni, hogy felszabadítsuk” – jelentette ki Maljuk.

Az SZBU vezetője az Oroszországban elkövetett robbantásos és szabotázsakciókról nem igazán beszélt, lényegében csak azzal kérkedett: „Minden SZBU-művelet, amelyről hallani lehet, kizárólag a mi munkánk és egyedi technikai fejlesztésünk eredménye.”

Végezetül úgy fogalmazott: Oroszországnak fel kell készülnie a csapásaikra.

Írta a Magyar Hírlap