Zelenszkij a lengyeleknek a határblokádról: nem vagyok felmosórongy

Zelenszkij a lengyeleknek a határblokádról: nem vagyok felmosórongy

A tudósítás szerint Zelenszkij a lengyel félhez szólva elmondta: Tudom, segítettetek nekünk, amennyit csak tudtatok, mi pedig kiálltunk és kiállunk mellettetek, amennyire csak tudunk. Szoros kapcsolatom volt a kormányotokkal. Azután következett a határátkelőhelyeink blokádja. Értsétek meg, háború idején ez nem jó üzlet. Mint emlékeztetett, Ukrajna komoly nehézségekkel szembesült áruinak exportja során az Oroszország folyamatos nagyszabású katonai agressziója miatt.

A túlélésünkről volt szó, nem volt fekete-tengeri folyosónk, amelyen keresztül gabonát exportálhattunk volna. Mi van, ha nincs tengerünk. És amikor kompromisszumról beszéltek nekünk, megkérdeztem, mi az a kompromisszum? Nem az a kompromisszum, hogy mindannyian túléljünk, és gabonát exportáljunk? Azt mondtam, oké, ne adjunk el gabonát Lengyelországban, csak engedjétek át – jegyezte meg az elnök.

Az államfő szerint az áprilistól szeptemberig tartó időszakban „nagyon nehéz volt”. „Több százmillió dollárt vesztettünk, a termés egy részét. Naponta veszítettünk. Elkezdtük elveszíteni a politikai kapcsolatainkat. Még egyszer hangsúlyozom, hálás vagyok az önök népének, de értsék meg, én nem vagyok valami felmosórongy, hanem a háború alatt védem a hazám érdekeit. Azt mondtam, engedjétek ki. És nem engedtétek, hogy kivigyük. És ez nem volt helyes” – hányta a lengyelek szemére Volodimir Zelenszkij.

Írta a Magyar Hírlap