Itthon: Orbán: Magyarország nem tud 26 megveszekedett országot megállítani

Itthon: Orbán: Magyarország nem tud 26 megveszekedett országot megállítani

A miniszterelnök Gönczi Gábor kérdéseire válaszolt.

Exkluzív interjút adott a miniszterelnök a TV2 Tények című műsorának, amiben Ukrajna uniós csatlakozását, a februári EU-s csúcsot, valamint a gazdaságot érintő kérdésekre is válaszolt.

A TV2 riportere, Gönczi Gábor kérdésére Orbán Viktor elmondta, három baj gyötri a világot, amely veszélyesebb hely lett. Ez a három az orosz-ukrán háború, az izraeli-palesztin háború miatt megnövekedett terrorveszély és a migrációs nyomás.

Az ukrajnai háborúról szólva azt mondta, Magyarország azért akar békét, mert mi a a szombszédban vagyunk, ellentében a franciákkal és a belgákkal. Mint mondta, onnan másképp fest a világ. Hozzátette, a magyaroknak „van egy látásunk a szláv világról”, és ez nem a mi háborúnk, ez a szláv népek belső ügye, amelyet egymás között kell rendezniük. Orbán szerint a háborút elszigetelni, lokalizálni kell, hogy ne váljon az egész világot magába vonó konfliktussá.

Ukrajna uniós csatlakozásáról azt mondta, nincs pontos elemzés arról, hogy mennyibe kerülne Ukrajna felvétele az Európai Uniónak 150-190 milliárd euróba kerülne.

„Magyarország nem tud 26 megveszekedett országot megállítani” – magyarázta, hogy miért vonult ki az uniós csúcs azon üléséről, amelyen megszavazták Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A miniszterelnök szerint a következő, februári uniós csúcsón „égzengésre”, komoly vitákra kell készülni.

A szuverenitásvédelmi törvény elfogadásáról azt mondta, a „guruló dollárok” azért veszélyesek, mert amikor valaki egy politikai szereplőnek ad pénzt, valamit vár cserébe, vagyis „árulás” lehet belőle. „Nem akarjuk, hogy a külföldiek pénzzel befolyásolják a mi döntéseinket” – tette hozzá.

Az infláció elleni küzdelemről elmondta, „merész” célkitűzés volt az infláció egy számjegyűre csökkentése a brüsszeli szankciók miatt, a jövő évre viszont már 6 százalékos inflációt vár.

„A jó hír az, amikor a gazdasági növekedés megindul” – mondta, hozzátéve, hogy 2024-ben megindulhat a várt növekedés, ugyanis a harmadik negyedév már „jól nézett ki”.

Orbán végül elmondta, „a karácsony, mint minden ünnep, az asszonyok körül forog”. Hozzátette, a szentesti vacsorára a rácpontyot a felesége szokta elkészíteni.

„Végül a dolgok jóra fordulnak, és a magyarok ezt szerintem tudják. Csak ki kell bírni!” – zárta az interjút a miniszterelnök.

HVG