Önnek is horkol a macskája?

Önnek is horkol a macskája?

Ha macskája horkol, ez nem feltétlenül jelent betegséget – derül ki a zooexpert.com összeállításából. Négylábú barátja lehet, hogy csak nagyon nyugodt, és olyan mélyen alszik, hogy időnként kissé horkol. Ebben az esetben nem kell aggódnia a macskája miatt. A horkolás csak azt mutatja, hogy nagyon jól érzi magát körülötte, és minden gond nélkül megnyugodhat.

Sajnos a horkolás okai nem mindig ártalmatlanok. Mert lehetséges, hogy macskája beteg, ezért horkol. Különösen a légzőszervi betegségek gyakran felelősek ezért. Lehet egyszerű megfázás vagy macskainfluenza. Ez utóbbi néha nagyon veszélyes, különösen a fiatal állatok és az idős macskák számára.

Ha a horkolás mellett egyéb rendellenességeket észlel macskájában, például az orrából és a szeméből jövő váladékot, étvágytalanságot és fáradtságot, ajánlatos felkeresni az állatorvost.

Az alvási apnoés macska is horkolhat. Az alvási apnoe nemcsak az embereknél, hanem a macskáknál is előfordulhat. Ha négylábú barátja érintett, alvás közbeni légzési szünetektől szenved. A legkisebb probléma az, hogy macskája ennek eredményeként horkol. Végül is a légzés leállása hosszú távon károsíthatja a szív- és érrendszert, mert a szervezet nem rendelkezik elegendő oxigénnel. Az alvási apnoe ezért komoly kérdés, amelyet ön mint macskatulajdonos semmiképpen sem hagyhat figyelmen kívül.

A polipok jóindulatú daganatok, amelyek kialakulhatnak a nyálkahártyán. Ha a torkában vagy az orrában nőnek, néha a macskája horkolhat. Ha négylábú barátjának légzési problémái vannak a polipok miatt, akkor van értelme műtéti úton eltávolítani a növekedéseket. Az eljárást általános érzéstelenítésben hajtják végre, és általában egyszerű. A polipok eltávolítása után a macskának általában hamarosan abba kell hagynia a horkolást.

A polipok mellett a macskáknak alkalmanként daganatok is kialakulhatnak a légzőrendszerében. Ezek a horkolással is észrevehetők. Ebben az esetben természetesen elengedhetetlen az állatorvoshoz való gyors látogatás. Milyen kezelési intézkedésekre van szükség és milyen lesz a macskája prognózisa, nem lehet általánosítani.

Sok macskatulajdonos túl jól gondoskodik a házi tigriséről, és különösen nagylelkű, ha etetni kell őket. Ezért egyre több macska szenved elhízástól, és az ezzel járó egészségügyi következményektől. Az elhízott macska nagyon gyakran horkol, mert a zsírpárnák nyomhatják a légutakat. Ezenkívül a túlsúlyos macskáknál jelentősen megnő az olyan betegségek kockázata, mint az artrózis és a cukorbetegség. Ha kövér macskája van, tanácsos minél előbb csökkenteni a testsúlyát. Ez nemcsak megakadályozza, hogy macskája a jövőben horkoljon, hanem megakadályozza, hogy súlyfeleslege miatt súlyosan megbetegedjen.

Az említett okokon kívül a macskák horkolásának anatómiai okai is lehetnek. Azoknál a macskafajtáknál, amelyeknek – a perzsa macskákhoz hasonlóan – a tenyésztés miatt megrövidült az arckoponyájuk, a horkolás gyakran az élet része.

Ettől eltekintve az anatómiai tulajdonságok, például a túl kicsi alsó állkapocs, a túl nagy mandula vagy a megereszkedett puha szájpadlás is horkolást okozhat a macskáknál.

Általában ezek a dolgok teljesen ártalmatlanok, és csak annyit kell tennie, hogy beletörődik abba, hogy macskája kissé hangosabban alszik.

Mint láthatja, macskája számos okból horkolhat. Általánosságban nem mondható el, hogy van-e ok aggodalomra. Ezért figyelnie kell négylábú barátját, és nyilvánvaló légzési nehézségek esetén forduljon állatorvoshoz.

Írta a Magyar Hírlap