A demencia egyik korai jelére zuhanyzáskor figyelhet fel

A demencia egyik korai jelére zuhanyzáskor figyelhet fel

Ha a demenciát az első jeleknél diagnosztizálják, nagyobb az esély a hanyatlás lassítására. Bár a betegségre gyógymód nincs, bizonyos határokon belül kezelhető a korai szakaszban. Az egyik lehetséges első jelre a Chicagói Egyetem kutatói hívják fel a figyelmet, ez nem más, mint a szaglás romlása vagy a szaglóérzék elvesztése – írta meg a life.hu.

A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, de nem ritka a frontotemporális demencia (ebben szenved pédául Bruce Willis is) sem. Ezek tünetei közé tartozhatnak a memóriavesztés, a gondolkodási sebesség lassulása, a mentális élesség és gyorsaság hanyatlása, a hangulatváltozások, valamint a napi tevékenységek végzésének nehézségei, de például a szaglás romlása vagy elvesztése is.

A Chicagói Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint – amelyben 515 idősebb felnőtt szaglását elemezték – az egyén szaglóérzékének hirtelen romlása a demencia korai jele lehet, ami tulajdonképpen nem más, mint a szagmemória elvesztése. A demencia kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a beteg nem tudja azonosítani, nem ismeri fel a szagokat. Sokan ezt zuhanyzás közben veszik észre, hogy nem vagy csak kevésbé érzik a sampon vagy tusfürdő illatát.

„Sikerült kimutatnunk, hogy szaglásukat elvesztett emberek agyának szaglómemóriával kapcsolatos területein a szürkeállomány térfogata és alakja kisebb volt, mint azoknál, akiknél kevésbé súlyos szagláscsökkenés volt tapasztalható” – idézi a tanulmány vezető szerzőjét, a Chicagói Egyetem sebészprofesszorát, Jayant M. Pintót az Express.

Írta a Magyar Hírlap