Ez a mindennapi szokás növelheti a rák kialakulásának esélyét

Ez a mindennapi szokás növelheti a rák kialakulásának esélyét

A fagyos, téli hidegből hazaérve nem is eshetne jobban más, mint egy finom, forró ital. A meghitt, begubózós esték hangulatát is egy bögre forró tea vagy csoki hozza meg. Egy orvos szerint, azonban érdemes odafigyelni a hőmérsékletre. A szakértő azt tanácsolja, hogy várjunk kicsit, amíg lehűl az ital.

Dr. Deborah Lee, a Dr. Fox Online Gyógyszertár munkatársa arra figyelmeztet, hogy a túl forró italok szürcsölése rosszat jelenthet a nyelőcsőnek.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a forró tea fogyasztása növeli a nyelőcsőrák kockázatát. Lehetséges, hogy a forró folyadékok, például a forró tea fogyasztása megégetheti a nyelőcső endotheliumát (a nyelőcsövet bélelő sejteket), amely sejtkárosodást és gyulladást okozhat, ami végül rosszindulatúvá válik – idézte az Express cikke az orvos nyilatkozatát.

A szakértő elmagyarázta, hogy a nyelőcsőben lévő égési és leforrázási sérülések gyulladást okozhatnak. Ha ez a minta évekig ismétlődik, az rákos sejtek termelődéséhez vezethet.

Aggasztó, hogy a Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett kutatás arra figyelmeztet, hogy a forró italok majdnem megháromszorozhatják a nyelőcsőrák kockázatát. A kutatócsoport több mint 500 000 felnőttet vizsgálva azokra az emberekre összpontosított, akik nagyobb valószínűséggel fogyasztottak kávét és teát.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy bár további kutatásokra van szükség, a kávéfogyasztás ok-okozati összefüggésben áll a nyelőcsőrák magasabb kockázatával, és néhány bizonyíték arról számol be, hogy ez a hőmérséklet hatásával függ össze.

Dr. Lee egy másik tanulmányt is felsorolt, amely ezt a kapcsolatot vizsgálta. Egy 23 epidemiológiai tanulmány 2022-es áttekintésében és metaanalízisében a nyelőcső laphámrák relatív kockázata 79 százalékkal nőtt azoknál, akik 65 °C körüli hőmérsékletű, forró teát ittak.

A nyelőcső-adenokarcinóma esetében nem volt növekedés. E vizsgálatok eredményei azonban kritikával illethetők.

Ahhoz, hogy biztos következtetést lehessen levonni, több kutatásra van még szükség, ám addig is a szakértő ellátott minket néhány jó tanáccsal, hogy megelőzhessük a bajt.

Először is, mindenképpen várjunk néhány percet, amíg a tea vagy kávé lehűl, mielőtt elfogyasztjuk.

Nem szabad olyan italt inni, amely 60 Celsius-fokos vagy annál magasabb hőmérsékletű – magyarázta a szakértő.

Egy csésze tea állítólag egy perc alatt hűl le 80-ról 60 fokra. Tehát mindössze néhány percet kell várni az elkészítés után.

Írta a Magyar Hírlap