Világ: Szerb választások: eddig a szavazók 32 százaléka voksolt

Világ: Szerb választások: eddig a szavazók 32 százaléka voksolt

Kora délutánig a szavazók 32,38 százaléka adta le szavazatát az előrehozott parlamenti választásokon Szerbiában. Az első nem hivatalos eredmények este 10 órára várhatóak.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök magas részvételi arányra számít és pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmére. A tavalyi előrehozott parlamenti választáson 58,6 százalékos volt a részvétel. Az utóbbi hónapokban azonban, csökkent az SNS előnye: egy évvel ezelőtt a választók fele voksolt volna Vucicékra, most ez az arány negyven százalék alá esett. A választások előtti kampány trükközéseiről itt írtunk bővebben.

A szintén a kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke, Pásztor Bálint rámutatott, hogy hatalmas küzdelem áll a párt mögött. „Az a választások tétje, hogy lesz-e hatékony érdekképviselete a közösségnek és a településeinknek, a városainknak, a falvainknak”- mondta. A Fidesz Vucic-barát VMSZ népszerűsége is csökken, egyrészt a vajdasági magyarság lélekszámának csökkenése miatt, másrészt pedig, mert sok magyar szerb pártokra szavaz, így a közvéleménykutatások 1,6 százalékos részarányt jósolnak a VMSZ-nek.

Dragan Djilas, a Szabadság és Igazságosság Pártja vezetője szerint nagy erő rejtőzik abban a népben, amely nem akar bizonytalanságban élni, hanem rendes, bűnözés és korrupció nélküli országra vágyik, ahol az oktatásba és az egészségügybe fektetnek, olyan országra, ahonnan a fiatalok nem akarnak elmenni.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizennegyedik parlamenti választás. A valamivel több mint 6,5 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár 7 és 20 óra között adhatja le voksát, az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatók.

HVG