Még ne temessük a fehér karácsonyt!

Még ne temessük a fehér karácsonyt!

Már megszokott, hogy az ünnepek előtti időszakban beindul a találgatás, vajon lesz-e hó karácsonykor, fehér lesz-e a karácsony?

Erre persze több okból is nehéz pontos választ adni, hiszen még azt is nehéz meghatározni, hogy mit is tekintünk fehér karácsonynak. Csak akkor beszélhetünk erről, ha szenteste fehér, vagy mindhárom napnak annak kell lennie, esetleg elég, ha az egyik napon hó borítja a tájat?

Mivel mindenki a maga tartózkodási helyén dönt a fehér karácsony megítéléséről, így annak függvényében is változhat a meghatározás, amit jól mutat, hogy 2007 december 24-én az esti órákban egy hidegcsepp vonult végig az ország középső részén, ami Budapesten 2-5 centiméteres összefüggő hótakarót eredményezett, míg Pécsett 30 centis hó szakadt a városra, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben. Viszont az ország nagyobb részén egyetlen centiméter hó sem esett, így számukra nyilván fekete volt a karácsony.

Olyan időjárási helyzet kifejezetten ritkán fordul elő, hogy az egész országot összefüggő hótakaró borítsa az ünnepek idején, és bár az idősek gyakran emlegetik, hogy ez régen egészen másként volt, valójában leginkább annak a függvénye, mikor töltötte valaki a gyermekkorát.

Például 1901 és 1923 között mindössze 3 fehér karácsonyt jegyezhettek fel Budapesten, míg ezt követően 1940-ig tizennyolc esztendőből 11 alkalommal lehetett fehér karácsonyt emlegetni. A 60-as években négy alkalommal is ilyen volt az ünnep, de 1996 és 2002 között hét karácsonyból négyet is fehérnek tekinthettek a budapestiek.

Az utolsó, amikor éppen szenteste havazott, és az ünnepek idején végig megmaradt a hó a fővárosban, az az imént említett 2007-es karácsony volt, míg 2012-ben fehéren indult az ünnep, de az enyhülés, és az azt kísérő eső miatt 26-ra teljesen eltűnt a hó a főváros nagy részéről.

A visszatekintést követően érdemes a jelenlegi előrejelzéseket górcső alá venni, amelyek ugyan folyamatosan változnak, de a legtöbb modell arra utal, hogy a hétközben tapasztalható meleget éppen 24-én kezdi kisöpörni egy hidegfront. Az északról érkező lehűlés jelentősebb csapadékot nem hoz, ahol egyáltalán mégis lesz, ott inkább esőre lehet számítani, és csupán az északi középhegység területén havazhat. A hideg várhatóan 25-én veszi át az uralmat a légkörben, ám ekkor már sehol nem várható csapadék.

Mégsem reménytelen a helyzet, ugyanis egy hétre előre ilyen helyzetben nem lehet semmit biztosra kijelenteni. Reisz András meteorológus úgy fogalmazott, hogy egy stabilabb időjárási helyzet esetén akár tíz nappal előre is meg lehetne mondani, hogy biztosan nem lesz fehér karácsonyunk, de a dolgok állása ezt nem teszi lehetővé. A mostani helyzet azt mutatja, hogy egy rendkívül összetett időjárás alakul majd ki az ünnepek környékén, ami kedvező esetben fehér karácsonyt is eredményezhet.

Írta a Magyar Hírlap