Tech: Szőrszálhasogatás: 8000-től 190 ezer forintig kézi és elektromos borotvákat teszteltünk

Tech: Szőrszálhasogatás: 8000-től 190 ezer forintig kézi és elektromos borotvákat teszteltünk

Kipróbáltuk, hogy hogyan teljesít a gyakorlatban egy mikrorezgéses és egy melegítősávos kézi borotva, és két egymástól jelentősen eltérő működésű felsőkategóriás elektromos borotvát is vallatóra fogtunk.

Férfi társaink számára a feladott adott: az arcunkon lévő 6-26 ezer szőrszállal időről időre valamilyen formában fel kell venni a kíméletlen harcot. A naponta borotválkozók minden egyes alkalommal a hajszál vastagságánál háromszor hosszabb szőrszálakat távolítanak el arcukról, de persze szép számmal akadnak olyanok is, akik 2–3, vagy adott esetben csak 5–7 naponta állítják hadrendbe borotvájukat.

Vannak akik az olcsó kézi borotvákra esküsznek, mások inkább a drágább elektromos társaikra esküsznek. Mivel minden arc és arcszőrzet más és más, nem létezhet egyetlen tökéletes megoldás, mi mindenesetre azzal próbálunk segíteni a választásban, hogy vázoljuk a legújabb manuális és villanyborotvák előnyeit és hátrányait.

Két Gillette, egy Philips és egy Braun

© László Ferenc

Rezgős kézi

A legolcsóbb eldobható kézi borotvák darabja akár már 100 forint alatt megúszható, ezektől azonban nem sokat várhatunk el. Árban kicsit feljebb lépve feltűnnek a kínálatban a cserélhető fejes manuális eszközök, melyek egyrészt kényelmesebb használatot biztosítanak és használatuk révén kevesebb műanyag hulladékkal terheljük a környezetet.

Utóbbi kategória egyik felsőkategóriás példánya jelen tesztalanyunk, a Gillette Fusion 5 ProGlide Power. A könnyen cserélhető fejen krémezőcsík és a bőrt kifeszítő mikrobarázdák fogják közre az egymástól 1,05 milliméterre lévő öt surlódásgátló pengét, melyek ideális esetben csak 20 alkalom után kopnak el.

© László Ferenc

A köralakú bekapcsológomb megnyomását követően mikrorezgésbe kezd a fej, ami csökkenti a surlódást és finomabb siklást biztosít. Az apró villanymotor egy könnyen cserélhető AAA elemből nyeri a működéséhez szükséges energiát.

Ennél hasznosabb extrának tartjuk, hogy a fej nemcsak balra-jobbra, hanem fel-le is képes elmozdulni, így egész jól leköveti az arcformát. A borotvát, elemet és egy betétet tartalmazó alapcsomag körülbelül 8 ezer forintba kerül, a négy pótbetétes csomagért szintén 8 ezer forintot kérnek el.

© László Ferenc

© László Ferenc

Melegítősávos manuális

A Gillette Labs által fejlesztett Heated Razor a luxuskategóriás kézi borotvák ligájában focizik. A beszédes nevű újdonság legfontosabb újdonsága az öt penge alatt található 30×3 milliméteres felületű rozsdamentes acél melegítősáv, mely arra hivatott, hogy a forró törölközős borbély arckezelések megfakult emlékét elevenítse fel bennünk.

A köralakú gomb révén nemcsak a be- és kikapcsolás, hanem a hőmérséklet-állítás is megoldható: választhatunk, hogy 43 vagy 50 fokon szeretnénk borotválkozni. Ujjunkkal érintve igen forrónak tűnik a felület, de borotválkozás közben az arcunkon kellemesen eloszlik a meleg, melynek aktuális szintjéről látványos LED-világítás tájékoztat.

© László Ferenc

Más kérdés, hogy szerintünk nem sok gyakorlati haszna van a borotvahabbal és -zselével is minden további nélkül kompatibilis fűtött felületnek, de elképzelhető, hogy valaki pont erre fog bukni, és nem hiányolja majd a csak az olcsóbb testvérmodellben tetten érhető mikrorezgéseket.

Cserélhető elem helyett ezúttal a mágneses állvány segítségével vezeték nélküli módon tölthető integrált lítium-ion akkumulátor gondoskodik az energiaellátásról. Egy teljes töltés 6 órányi időt vesz igénybe és körülbelül 18 percnyi melegítősávos borotválkozásra elegendő energiát pumpál az aksiba.

Az olcsóbb Gillette-hez hasonló flexibilis fejet felvonultató, teljesen vízálló Heated Razor 77 grammos tömegével 24 grammal nehezebb rezgős társánál, nem mellesleg pedig sokkal drágább. Az alapcsomag 50 ezer forintba kerül, mely összegből már egy korrekt elektromos borotva is kijön – az utazótokos kivitelért 65 ezer forintot, a 8 pótpengés szettért pedig 20 ezer forintot kérnek el.

© László Ferenc

© László Ferenc

Csúcs rezgőkéses

Míg a 15 ezer forintos Series 1 jelentő a belépőszintet a Braunnál, addig az abszolút csúcsmodell Series 9 Pro+-ért adott esetben tizenkétszer nagyobb összeget kell a kasszában hagynunk. Cserébe egy olyan „Made in Germany” elektromos borotvát kapunk, melyhez alapáron jár többek közt a töltő/tisztító dokkolóállomás, illetve a méretes tároló/töltő tok is.

Az általunk hét évvel ezelőtt kipróbált Series 9 elődhöz képest 14 grammal csökkent a tömeg, ami jelenleg 206 grammon áll, de sem a borotva, sem a vágófej nem változott jelentős mértékben.

© László Ferenc

Az új és a régebbi modell

© László Ferenc

A gyártó ugyan ötelemesnek hirdeti a pengerendszert, de a valóságban négy aktív vágófelületet és egy inaktív bőrvédő fémsávot kapunk. A 40 ezer vágómozdulat/perc is jól hangzik, de nem árt tisztázni, hogy a négy vágófelület miatt 4×10 ezres képlettel működik a matek.

Az AutoSense technológia a sűrűbb területeken elvileg növeli a teljesítményt, ebből azonban nem sokat érezni a gyakorlatban, azt viszont igen, hogy az említett elődhöz képest kicsit javult a hatékonyság, és méréseink szerint 82-ről 81 dB-re csökkent az 1 centiméteres távolságból mért zajszint.

Alig változott a dokkoló

© László Ferenc

A 0,05 milliméteres vágáshosszt nem igazán tudtuk lemérni, mindenesetre egy- vagy többnapos borosta esetén is kiváló munkát végez a habbal, géllel és akár zuhany alatt is használható, teljesen vízálló készülék. Remek szolgálatot tesz a 40 fokban billenő fej, és a titán bevonatú pengék az ígéretek szerint évekig élesek maradnak.

A méretes dokkoló semmit sem fejlődött az elmúlt években, a tisztítópatron továbbra is egyszerűen cserélhető. Az 50 perc alatt feltölthető lítium-ion akkumulátor 60 percnyi üzemidőt biztosít, és a teljesen lemerült telep 5 perc alatt feltölthető olyan szintre, hogy egy borotválkozást gyorsan meg tudjunk oldani.

A korábbi és az új csúcsmodell

© László Ferenc

A töltöttségi szintről és az esedékes tisztításigényről egyszerű kijelző tájékoztat, és igen hasznos extra a felfelé kicsúsztatható optimalizált trimmelő.

A 180 ezer forintos Braun Series 9 Pro+ (9577cc) akcióban 150-160 ezer forint magasságában is begyűjthető, a garancia 2+3 esztendő.

A Philips és a Braun borotva nagyágyúi

© László Ferenc

Körkéses presztízsmodell

Az S9000 Prestige a Philips legnagyobb tudású, legdrágább elektromos borotvája, mely körkéses elven működik és köralakú mozdulatokkal kell mozgatni az arcon. Az elmúlt években 30 grammot hízott újdonság a maga 198 grammos tömegével még mindig könnyebb a rivális Braunnál, azonban a 38 grammos cserélhető trimmelő ezúttal külön egységet képez.

A triplafejes vágórendszer igen komoly fejlődésen ment keresztül, a fejek immár nem köralakúak, hanem ötszögletűek, és a pengerendszer is átalakult. A konkrétan 0,00 milliméteres vágáshosszt ígérő technika tényleg elképesztően alapos, de némileg több bőrirritációt okoz és tapasztalataink szerint kicsit több időt igényel ez a fajta borotválkozás.

Az új és a régebbi Philips

© László Ferenc

Jelentősen megváltoztak a vágófejek

© László Ferenc

A sebesség három fokozatban manuálisan állítható, melynek nem sok értelmét látjuk, illetve ez esetben is biztosított az automatikus arcszőrzet sűrűségérzékelés. A Hollandiában gyártott készülék igen halk, az általunk mért 76 dB-es érték nemcsak a rivális Braunra, hanem az általunk 7 éve kipróbált 78 dB-es elődre is rálicitál.

Az önélező penge 2 évig állja a szőrszálhasogatást, a motor és az akkumulátor élettartama 7 év. A kijelző 1 és 99 százalék között mutatja a telep aktuális töltöttségi szintjét, egy-egy borotválkozás körülbelül 8 százalékot harap ki a töltöttségből.

Külön kell felapplikálni a trimmelőt

© László Ferenc

Kisebb, egyszerűbb lett az új dokkoló

© László Ferenc

A dokkoló sokkal kisebb lett, azonban töltésre már nem, hanem csak tisztításra szolgál. A töltés az alapcsomag részét képező vezeték nélküli Qi töltővel oldható meg, egy teljes procedúra 3 órányi időt vesz igénybe, egy borotválkozáshoz elegendő energiát 18 perc alatt lehet beletölteni az aksiba.

A töltőlap Qi szabványú, így akár mobillal, okosórával is használható, de a 7,5 W-os teljesítménye okostelefon fronton inkább csak lassú éjszakai töltéshez jó partner. Negatívum, hogy vezetékes töltési lehetőség nincs, illetve töltőfunkciós tokot sem kapunk, ellenben orrszőrnyírót igen.

A 190 ezer forintos listaárú, de akciósan már 150 ezer forintból megúszható Philips S9000 Prestige-re (SP9883/35) 2+1 év garanciát vállal a gyártó.

Dokkoló, tisztítópatron, töltőpad

© László Ferenc

Csak a Braun tok képes tölteni, 450 mAh kapacitású az integrált aksi

© László Ferenc

© László Ferenc

Csap alatt is könnyen tisztítható mindkét borotva

© László Ferenc

Közös cél, négy igen eltérő megközelítés

© László Ferenc

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG