Rászoruló családokat ajándékozott meg a brüsszeli Liszt Intézet

Rászoruló családokat ajándékozott meg a brüsszeli Liszt Intézet

MH/MTI
2023. december 16. szombat. 13:15

Kovács Zsófia közölte, a hagyományteremtő szándékkal idén először megszervezett ajándékozó akció keretében 28 gyermek és szüleik kaptak ajándékot.

Kiemelte, a kezdeményezésre a brüsszeli Liszt Intézet látogatói közössége minőségi könyveket, játékokat és írószereket gyűjtött össze. Az ajándékok összegyűjtéséhez a brüsszeli magyar kulturális intézet programjait látogató adományozókon kívül könyvesboltok, játékboltok, kulturális intézmények és múzeumok is hozzájárultak felajánlásaikkal. Voltak adományozó intézmények, melyek gyermek-, illetve kulturális programjaikra biztosítottak ingyenes belépőjegyet – részletezte. A megajándékozottak emellett meghívást kaptak a brüsszeli Liszt Intézet több programjára, ahol külön figyelmet szentelnek majd minden gyereknek és szülőnek, mert – mint Kovács Zsófia fogalmazott – „hiszünk a kultúra hozzáférhetőségének fontosságában”.

Az adományokat brüsszeli segítőotthonban lakó, lakhatási és integrációs nehézségekkel küzdő, legalább négygyermekes nagycsaládok, valamint a gyermeküket egyedül nevelő édesanyákat befogadó egyik központ lakói kapták. A kiválasztott brüsszeli intézmények között van egy anyaotthon, melynek célja, hogy segítse azokat az anyákat, akik családon belüli erőszak áldozatai lettek, vagy egyéb életvezetési nehézséggel küzdenek, hogy visszanyerjék függetlenségüket. A másik intézmény olyan családoknak biztosít elhelyezést, amelyek a lakhatási nehézségek mellett erkölcsi, szociális és gazdasági nehézségekkel küzdenek. A családok saját akaratukból, határozatlan időre érkeznek, az intézmény társadalmi be-, illetve visszailleszkedésben segíti a családokat – magyarázta Kovács Zsófia.

Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy a brüsszeli Liszt Intézet tervei között szerepel együttműködés kialakítása az érintett otthonokkal, hogy lakóiknak a jövőben, például gyermeknap alkalmával zenei produkcióval kedveskedjenek, vagy más programokat szervezzenek számunkra, például bemutassák egyebek mellett a rendezvények, illetve koncertek megszervezésével járó feladatokat.

Az adományozó akcióval a brüsszeli Liszt Intézet azt kívánja megmutatni, hogy a magyar és keresztény kultúrának része a törődés, az egymásra figyelés, a jótékonykodás, az adományozás – tette hozzá Kovács Zsófia.

Írta a Magyar Hírlap