Nem kapott szót, ezért robbanthatott a Zelenszkij-párti politikus

Nem kapott szót, ezért robbanthatott a Zelenszkij-párti politikus

Mint ismeretes, a munkácsi járási Kerecke nagyközség önkormányzati ülésén pénteken délelőtt a képviselők a 2024-es költségvetést vitatták meg, ám az egyik Zelenszkij-párti képviselő, Szerhij Batrin mielőtt kivonult volna a teremből, azt követelte tőlük, hogy előbb számoljanak el a múlt évi büdzsével.

Azt is nehezményezte, hogy a helyi elöljárók a háborús helyzetben 50 százalékos fizetésemelést hagytak jóvá maguknak.

Batrin három perccel később három gránáttal a kezében tért vissza a terembe. Miután nem kapott szót, a robbanóeszközöket kibiztosította, majd a képviselőtársai közé dobta. A férfi az incidenst megelőzően egy, az internetre posztolt videófelvételen korrupcióval vádolta a helyi településvezetést.

Hangsúlyozni szeretném, hogy az új büdzsébe plusz 110 ezer hrivnya van csak a helyi kommunális osztályvezető fizetésére. Az emberek mindent a saját erejükből és pénzükből csinálnak Kereckén. Emberek, ha maguk ezzel elégedettek, akkor rendben van, de ivóvíz az maguknál nincs, nem pedig a hivatalnoknál, és a pénzt nekik különítik el, nem pedig a lakóknak” – mondta Szerhij Batrin a videóban.

A robbanás után a borzalmas felvételeken sikoltozás hallható, mindent beborít a füst, egy férfi pedig azt kiabálja, hogy nem tud lábra állni, mert lebénult.

A kárpátaljai rendőrség terrorista akciónak minősítette a Kereckében történteket.

A hatóságok szerint a robbantásban huszonhatan megsérültek, közülük nyolcan súlyos állapotban vannak.

Objektum doboz

A 258-as törvénycikkely szerint terrorista cselekedetnek minősítettük az esetet. A szakembereink, a nyomozók lezárták a helyszínt, amit vizsgálnak” – mondta Julia Girdvilisz rendőrségi szóvivő az ukrán televízióban.

Viktor Mikita, Kárpátalja katonai kormányzója az internetre posztolt egy olyan videót, amelyen meglátogatja a sérülteket, akiket a szolyvai és a munkácsi járási kórházban kezelnek. Többüknek operációra van szüksége.

Ukrajnában egyre nagyobb problémát jelent, hogy a háború kitörése óta jelentős számú fegyver került a civilekhez, és sok esetben azok is fegyverekkel térnek haza, akik megjárták a frontot.

Az országban az elmúlt másfél évben számos hasonló esetre volt már példa.

Ukrajnában az önkormányzatok az átláthatóság miatt minden tanácsülést legtöbbször az interneten, a legnagyobb közösségi oldalon közvetítenek. A megrázó felvételek ezért szinte azonnal elterjedtek a világhálón.

Írta a Magyar Hírlap