Európa minden szempontból végzetesen kiszolgáltatott helyzetbe, sőt függőségbe került az Egyesült Államoktól

Európa minden szempontból végzetesen kiszolgáltatott helyzetbe, sőt függőségbe került az Egyesült Államoktól

Az orosz-ukrán háború minden korábbi válságnál egyértelműbben mutatott rá Európa súlyos gyengeségére – mondta Somkuti Bálint az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója. Hozzátette, Európa nem csak katonailag, hanem döntéshozatalában, sőt gondolkodásában is elvesztette önállóságának még a látszatát is. Szinte minden szempontból végzetesen kiszolgáltatott helyzetbe, sőt függőségbe került az Egyesült Államoktól.

„Senki sem akar egy újabb háborút Európában, főleg nem azt, hogy a változó világrend tagjai ezt a háborút itt vívják meg” – emelte ki.

A szakember kifejtette, a jelenlegi brüsszeli elit minden elképzelhető területen leszerepelt. Megjegyzete, ahol az erős hadsereget az imperializmussal, a katonákat a toxikus maszkulinitással mossák egybe, ott esély sincs a változásra. „Napjainkra egy tábortűz körül népdalokat éneklő csoport már szélsőjobboldali elhajlónak számít Európa nagy részén. Még az önvédelem is büntetendő, és aki felhívja a valós veszélyekre a figyelmet , az minden csak nem demokrata és nem európai. Mindehez ráadásul olyan vezető politikusok diktálják a tempót, akik azt sem tudják hány napból áll egy év”- összegzett Somkuti Bálint.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap