Gombos- és varrótűk Putyin koporsójába

Gombos- és varrótűk Putyin koporsójába

2023. december 14. csütörtök. 6:6

Újabb szankciókra készül az Európai Unió Oroszország ellen, ám a tizenkettedik csomagot minden eddiginél jobban elő fogják készíteni, ígérik a brüsszeli bürokraták.

Hát, azt nem is ártana, mert az eddigiek inkább ártottak Európának, mint Oroszországnak, olyannyira, hogy erről már az objektív, független jelzővel legkevésbé sem illethető Politico is elkeseredve számol be. No, nem arról, hogy milyen értelmetlenek és nevetségesek ezek a döntések, hanem hogy miként űz csúfot magából a nyugati világ, hiszen továbbra is mintegy ezerhatszáz nyugati cég van jelen Oroszországban, és bár sok vállalat formálisan látszólag kivonult, ám termékeik továbbra is kaphatók az országban. Ennél is elképesztőbb, hogy a kiemelt jelentőségű haditechnikai eszközök gyártásához nélkülözhetetlen termékek szállítóinak listáján változatlanul döntően amerikai cégeket találunk, a hat legjelentősebb kereskedőből öt ugyanis amerikai, csupán egyetlen kínai akad, hiába is rázza az öklét Peking felé Brüsszel.

A médium gyorsan tiszta vizet is önt a pohárba, ködösítés nélkül megmutatja, hogy milyen érdekeket is szolgál, ugyanis a tényekből azt a következtetést vonja le, miszerint az Európai Unióban nincs meg az akarat a szankciók betartására. Az Egyesült Államok felelőssége fel sem vetődik, az Oroszországból a tengerentúlra küldött megduplázódott uránszállítmányok kérdését sem feszegeti, csupán az európai vezetők elkötelezettségét firtatja. A nagy uránbevásárlást követően ugyan a republikánus többségű képviselőház már elfogadta a további kereskedésre vonatkozó tilalmat, ám ezt még a demokrata túlsúlyú szenátusnak is jóvá kell hagynia, Joe bácsi csapata pedig nem mindig kiszámítható. A történelemből pontosan tudjuk, hogy léteznek magasabb szempontok is, és pontosan ez tette naggyá Amerikát, miközben Európában sokadszor dörögnek a fegyverek.

A legújabb tervezett szankciók egyébként elsősorban az olajkereskedést szigorítanák tovább, amit teljességgel magyaráznak az Európa számos országában váratlanul feltárt gigantikus olajmezők, az elképzelhetetlen mennyiségű kiaknázatlan energiahordozók, amelyek a következő években megtörik a szaúdi-orosz olajkartellt, leszorítják az árakat, és az európai gazdaságok ismét – a szankciók bevezetése előtti időszaknak megfelelően – hasíthatnak. Ha ettől mégsem fogna padlót az orosz gazdaság, akkor a litván javaslat majd megadja a kegyelemdöfést. A balti állam alapos megfontolást követően a szögeket, a gombos- és varrótűket venné fel a tilalmi listára…

Ezt hallva komolyan elszégyelltem magam, és úgy döntöttem, kormányunkkal szemben a szankciók oldalára állok, hiszen csak a megalkuvást nem ismerő, önfeláldozó következetesség lehet eredményes, amikor a nemzetközi helyzet fokozódik. Előre a lenini úton! Nincs megállás, ha az Unió közel ötszáz millió polgára személyes szankciókat dolgoz ki, akkor végkép megtörik majd Putyin. Ezen felbuzdulva én az orosz péksütemények tilalma mellett határoztam, és mivel nem tudhatom, melyikbe kerül magyar, ukrán vagy orosz búza, ezért legjobb, ha az Orosz nevű pékmesterek termékeit veszem célba, sőt fokozva a Putyinra helyezett nyomást, az Orosz nevűekkel minden kapcsolatot megszakítok; majd megtanulja az a momentumos kollaboráns Orosz Anna is, hogy hol lakozik a magyarok istene!

A szerző vezető szerkesztő

Írta a Magyar Hírlap