Szinte a teljes, háború előtti orosz haderő megsemmisült

Szinte a teljes, háború előtti orosz haderő megsemmisült

Az ukrajnai invázió kezdete óta Oroszország elveszítette az aktív szolgálatot teljesítő szárazföldi csapatainak 87 százalékát, valamint az invázió előtti harckocsik kétharmadát – írja a CNN egy feloldott amerikai titkosszolgálati értesülésre hivatkozva.

A jelents szerint az Ukrajnába érkezett, 360 000 orosz katonából, beleértve a szerződéses és hadköteleseket is, Oroszország 315 ezret veszített a harctéren.

A 3500 harckocsiból pedig 2200 lett oda. A 13 600 gyalogsági harci járműből és páncélozott szállító járműből 4400 szintén megsemmisült, amely 32 százalékos veszteségarány.

A jelentés véletlenül épp akkor landolt a CNN-nél, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba látogatott, hogy rávegye az amerikai vezetést az újabb, Joe Biden által a kongresszusnak benyújtott segélycsomag megszavazására, ám a republikánusok keményen ellenzik azt, elsősorban azt követelve, hogy a csomag koncentráljon jobban az Egyesült Államok déli határának védelmére az illegális migrációval szemben.

Ukrajna még kapott egy kisebb csomagot, de Antony Blinken külügyminiszter arra figyelmeztette Zelenszkijt, hogy ha a kongresszusi csomagot nem szavazzák meg a republikánusok, akkor több támogatás aligha érkezik Ukrajnának. A republikánus vezetők is úgy nyilatkoztak, hogy ez az ügy nem Zelenszkijről szól, fontosabb a déli határ.

Írta a Magyar Hírlap