A legalapvetőbb hűtőszekrény-használati szabályokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja foglalta össze Facebook-oldalán. Mint írják, az élelmiszer-biztonság érdekében feltétlenül fontos, hogy:
- a különböző élelmiszercsoportokat egymástól elkülönítve tegyük a megfelelő helyre a hűtőszekrényben;
- a nyers és mosatlan élelmiszerek, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek fölé vagy mellé;
- a nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva tároljuk;
- csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira;
- a hűtő hőmérséklete 0 és 5 Celsius-fok közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete pedig legalább mínusz 18 fokra;
- ha teljesen megtelt a hűtőszekrény, akkor ne felejtsük feljebb kapcsolni a teljesítményét, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján egyenletes legyen;
- a hűtőszekrényt mindig tartsuk tisztán, a lejárt élelmiszereket pedig dobjuk ki.
Objektum doboz
A hűtő felső polcán elsősorban maradékokat, készételeket javasolt elhelyezni. A középső polc a sajtoké, felvágottaké, míg az alsó polcon tárolhatjuk a nyers húsokat, halakat, csirkét, tojásokat – természetesen mindig fedett dobozban vagy becsomagolva. A hűtőszekrény alján lévő fiókokba kerülnek a zöldségek és gyümölcsök. Az ajtó polcain pedig a tej, salátaöntetek, gyümölcslevek és szószok kaphatnak helyet.
Írta a Magyar Hírlap