Itthon: Megszavazta az Országgyűlés a Rogán-féle digitális állam törvényt

Itthon: Megszavazta az Országgyűlés a Rogán-féle digitális állam törvényt

Számos törvényjavaslat elfogadásával zárta az őszi ülésszakot és egyúttal az évet az Országgyűlés. Elfogadták például a Rogán Antal-féle mobilügyintézést lehetővé tevő jogszabályt.

Kizárólag kormánypárti támogatással, a Fidesz és a KDNP képviselőinek, plusz a rendre velük szavazó Ritter Imre német nemzetiségi képviselőnek a voksaival fogadta el szerdán az Országgyűlés a digitális államról és a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt.

Ez a jogszabály jelenti a kereteket a már bejelentett, jövőre induló Digitális Állampolgárság Programhoz (DÁP), amelynek fő újítása egy olyan mobilapplikáció, amelyen keresztül számos közszolgáltatást intézhetünk majd telefonunkról.

Például a mobilunkkal igazolhatjuk majd magunkat a rendőr előtt, az életkorunkat a dohányboltban, a telefon intézhetjük az autó átírását, a közműszámlák fizetését, és lassan szinte minden közigazgatási, sőt számos piaci alapú, például banki ügyintézés is elvégezhető lesz a DÁP appal.

A frissen megszavazott törvénnyel létrehozzák a Digitális Szolgáltatások Felügyeletét, méghozzá erős szankcionálási jogkörrel. A felügyelet a digitális állampolgársághoz, a digitális szolgáltatásokhoz való jog érvényesülését felügyeli, továbbá a digitális szolgáltatások biztosítását ellenőrzi.

Arról, hogy a jövőre induló digitális állampolgárság program központosított adatai alapján profilírozni is lehet a felhasználókat, amiből némi utólagos elemzéssel akár a pártpreferenciákra is következtethetnek azok, akik hozzájuthatnak az információkhoz, itt írtunk bővebben:

A választások tisztaságát is veszélyeztetheti a Rogán-féle digitális állampolgársági jogszabály

A következő választások tisztaságát és szabadságát is korlátozhatják azok a törvényjavaslatok, amelyeket várhatóan napokon, illetve heteken belül elfogad az Országgyűlés kormánypárti többsége. Aggodalomra ad okot például a digitális állampolgárságról szóló jogszabálynak az a passzusa, amely szerint a telefonos alkalmazásra optimalizált rendszer egyik funkciója a statisztikai célú anonim adatértékelés.

A most megszavazott kerettörvényhez kapcsolódóan az Országgyűlés már kedden este döntött egy Alaptörvény-módosításról is, amely lényegében arra hatalmazza fel alaptörvényi szinten az államot, hogy a majd induló program mobilappján keresztül intézett ügyeknél globális adatkezelő legyen.

A szavazások előtt vita is folyt Ukrajna EU-csatlakozásáról, miután e témában a kormánypárti frakciók határozati javaslatot adtak be. A vitában kiderült, hogy a Fidesz szerint Ukrajna „a világ egyik legkorruptabb országa”, de Orbán Viktor sem látja indokoltnak az ország gyors felvételét, mert „nem babra megy a játék”.

Az Országgyűlés, mielőtt téli szünetre mentek volna a képviselők, egy sor más javaslatról is döntött. Elfogadták például az ÁSZ illetve az ombudsman tavalyi beszámolóját, módosították a pénzmosással kapcsolatos törvényeket és a büntetőjogi kódexet, és döntöttek a fogyasztóvédelmi bírságok emeléséről is.

HVG