Észak-Korea embereket küld Oroszországba Szöul szerint

Észak-Korea embereket küld Oroszországba Szöul szerint

Az ukrán lap a dél-koreai Yonhap hírügynökségre hivatkozva azt írja: a jelentések szerint Oroszország megpróbálhat külföldről munkaerőt szerezni, mivel az orosz férfiak egyre nagyobb részét küldik az ukrajnai harcokba vagy a katonai gyártásba.

„Mivel vannak olyan mozgások, amelyek szerint Észak-Korea Oroszországba kívánja küldeni a munkásait, szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet” – közölte a NIS további információk közlése nélkül.

Az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ szeptemberben arról számolt be, hogy Oroszország állítólag azt tervezi: észak-koreai munkásokat hoz Ukrajna megszállt részeire, hogy azok építési projektekben vegyenek részt.

A munkások Oroszországba küldése megszegné azt az ENSZ-határozatot, amely megtiltja az észak-koreai állampolgároknak, hogy külföldön keressenek pénzt. A határozatot 2017 decemberében fogadták el az ország ellen a rakétakísérletek és más agresszív magatartás miatt jelenleg is érvényben lévő szankciók részeként.

Az ukránok – bizonyítékokkal egyelőre alá nem támasztva – azt állítják, hogy Oroszország közép-ázsiai országokból eddig is toborzott munkásokat, akiket adott esetben a harcokban való részvételre is kényszerített.

Az Egyesült Államok közben arról tájékoztatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szeptemberi találkozóját követően megnőtt a fegyver- és lőszerszállítás Észak-Koreából Oroszországba. Washington közölte, hogy „mélyen aggódik” amiatt, hogy Észak-Korea cserébe nukleáris vagy ballisztikus rakétákkal kapcsolatos technológiát kaphat.

Írta a Magyar Hírlap