Nemrégiben egy kutatás bizonyította, hogy gond lehet a széles körben használt édesítőszerrel. Komoly veszélyt jelent az emberi egészségre, mégpedig azért mert genotoxikus. Ezek alatt az anyagok alatt olyan mérgező anyagot értünk, ami a testi és ivari sejtek örökítőanyagára hat, vagyis az emberi DNS-ünkre – számolt be a Promotions.
Az édesítőszer megváltoztatja a DNS által tárolt genetikai információkat, és ez a változás akár gének egész tömbjét vagy kromoszómákat is érinthet. Az egy.hu számolt be róla, hogy a genotoxikus anyag hatásaként felléphet elsődleges DNS károsodás és mutáció is, az ilyen anyagoknak kitett szülők gyermekei, sőt, a következő generációk is károsodhatnak, ha a mutációk a szülői csírasejteket is érintik.
A szukralóz tehet kárt az egészségünkben, amely egy mesterséges édesítőszer, amely bár nem tartalmaz kalóriát, egy olyan folyamatból készül, amely valódi cukor felhasználásával kezdődik. Napi beviteli mennyisége 15 milligram tetsúlykilogrammonként. Csökkentett energiatartalmú vagy cukormentes italokban, édességekben található meg. De zöldségkonzervben, szószokban, az alkoholban és a tejtermékekben is előfordulhat – írja a lap.
Az édesítőt, amely ezek szerint igazán sok élelmiszerben megtalálható, zsírban oldódó vegyületet termel a bélrendszerben. Az egyik ilyen nagyon veszélyes vegyület a szukralóz-6-aceta. Az új kutatás arra is rávilágított, hogy ez a veszélyes vegyület nemcsak emésztés során termelődik, hanem az új kutatás szerint a szukralózban is megtalálható – írták.
Írta a Magyar Hírlap