Szijjártó Brüsszelben: Történelmi távlatokban is Európa jövőjét befolyásoló kérdések kerülnek napirendre

Szijjártó Brüsszelben: Történelmi távlatokban is Európa jövőjét befolyásoló kérdések kerülnek napirendre

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezen a héten történelmi távlatokban is Európa jövőjét befolyásoló kérdések kerülnek napirendre Brüsszelben. Ma Külügyminiszteri Tanács, holnap az Általános Ügyek Tanácsa, csütörtökön és pénteken pedig az állam- és kormányfők csúcstalálkozója – jelentette a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook oldalán.

– Az ülések fontosságát jól jelzi az az egyre elképesztőbb mértékű politikai- és médianyomás, amelynek jelei már minden nap érzékelhetők. Az európai politikai- és médiaelit jól láthatóan folyamatosan kever össze egymástól teljesen független dimenziókat: történelmi és stratégiai kérdéseket kívánnak taktikai dílekkel áthidalni. Ez nyilvánvalóan nem fog menni, ehhez mi nem járulunk hozzá – írta.

– Az e heti vitát leginkább Ukrajna fogja tematizálni. Az európai politikusok nagy része olyan nagy jelentőségű döntéseket akar meghozni, amelyek teljes mértékben előkészítetlenek és nélkülözik az európai jövőről szóló stratégiai egyetértést – fogalmazott Szijjártó Péter.

– Mi továbbra is az európai és nemzeti érdekek mentén hozzuk meg döntéseinket és nem engedünk semmilyen nyomásgyakorlásnak, függetlenül attól, hogy az kitől jön, mivel zsarol vagy éppen mivel kecsegtet -tette hozzá.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap