Orbán Viktor alaposan meglepte Zelenszkijt

Orbán Viktor alaposan meglepte Zelenszkijt

Az adás felvételein látható, hogy Orbán szó szerint meglepte Zelenszkijt. Az ukrán vezető az egész beszélgetés alatt folyamatosan bólogatott.

Korábban, december 8-án a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az Európai Unió több okból sem áll készen és nem is tudja felvenni Ukrajnát. De a leginkább azért, mert Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa. A politikus kijelentette, hogy nem kíván hozzájárulni az EU Ukrajnával kapcsolatos „rossz döntéséhez”.

Emellett Ukrajna közösségi tagságánál figyelembe kell venni a gazdasági szempontokat is, mivel Ukrajna egy nagy ország, jelentős mezőgazdasági ágazattal.

December 1-jén Orbán Viktor azt tanácsolta az EU-nak, hogy először kössön stratégiai partnerségi megállapodást Ukrajnával, és legkorábban öt–tíz év múlva térjen vissza a tárgyalásokra az ország társulási felvételére.

Eközben november 8-án az Európai Bizottság azt javasolta, hogy kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. A tárgyalási folyamat megkezdéséről szóló hivatalos döntést az állam- és kormányfők közelgő csúcstalálkozón vitatják majd meg.

Ezt megelőzően, november 29-én Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője úgy nyilatkozott, hogy Kijev teljesítette szinte az összes, az EU által a társulási tárgyalások megkezdéséhez előírt feltételeket.

Ezek közé tartozik Ukrajna számára a korrupció elleni küzdelem folytatása és a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét szolgáló reformok végrehajtása. Charles Michel, az Európai Tanács vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy ebben a szakaszban még nincs egyetértés az uniós tagállamok között Ukrajna tagságáról.

Novemberben Makszim Csirkov, az Ukrán Állami Egyetem Közgazdasági és Pénzügyi Intézetének Gazdaságpolitikai és Gazdasági Mérések Tanszékének docense úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna uniós csatlakozása rendkívül negatív hatással lenne az uniós gazdagságra.

Írta a Magyar Hírlap