Így válassz nassolnivalót, ha inzulinrezisztens vagy

Ha te is a nassolás szerelmese vagy, de közben igyekszel kordában tartani a testsúlyodat, tudod, hogy nem a csoki és a chips a legjobb harapnivaló két főétkezés között. De akkor mit ehetsz fogyókúra alatt egy esti filmezésnél? Az Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes című szaklapban 2019-ben megjelent kutatás szerint nem kell aggódnod, mert rengeteg rágcsálnivaló létezik, amelyek támogathatják a súlycsökkentésed, sőt akkor is működnek, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy.

Erre a tápanyagra érdemes összpontosítani

Néhány egyszerű kritérium betartásával olyan harapnivalókat választhatsz, amelyek amellett, hogy szabályozzák a vércukorszinted, még a fogyásban is segítenek. Ha te is szívesen csipegetsz napközben, de nem tudod, milyen az egészséges rágcsálnivaló, akkor jól figyelj, mert eláruljuk, mi alapján választhatod ki őket.

Tartsd be a következő szempontokat vásárlás közben, és elkerülheted, hogy olyan élelmiszert emelj le a polcról, amely veszélyeztetné a súlycsökkentésed, vagy negatív hatással lenne a vércukorszintedre.

Figyelj a rostokra!

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos a megfelelő rostbevitel a szervezetünk számára. Ezek az emészthetetlen szénhidrátok segítenek szabályozni a vércukorszintet, hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, és hosszú időre garantálják a teltségérzetet. Így nemcsak a falási rohamokat kerülheted el, hanem az anyagcsere-folyamataidat is stabilizálhatod. Kitűnő rostforrások a friss gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak.

Válassz jó zsírokat!

A zsíroknak négy fő típusa van: telített, transz-, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak. Az Amerikai Diabéteszzzövetség azt ajánlja, hogy a cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával élők a „jó”, vagyis az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok fogyasztására összpontosítsanak, miközben korlátozzák a telített zsírok és a transzzsírok fogyasztását.

Köztudott, hogy az olajos magvak és diófélék bővelkednek jó zsírokban. 100 gramm dió 65 gramm zsírt tartalmaz, amiből 47 gramm többszörösen telítetlen, ebből 9 gramm omega–3, és 38 gramm omega–6-ot tartalmaz. Ugyanennyi mandula 50 gramm zsírt tartalmaz, amelyből 32 gramm egyszeresen telítetlen és 12 gramm többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz. A chiamag is jó választás lehet müzlikbe, pudingokba keverve, mert tele van rostokkal és fehérjével, többszörösen telítetlen omega–3-, illetve omega–6-zsírsavat tartalmaz.

Fogyassz növényi alapú fehérjéket!

A növényi alapú fehérjék beiktatása az étrendbe növelheti az inzulinérzékenységet, amely jó hatással van az inzulinrezisztenciával küzdők egészségére, valamint a fogyókúrát is támogathatja. Egyes kutatások szerint azoknak, akik több növényi fehérjét fogyasztanak, jobb a testtömegindexük és a koleszterinszintjük, mint azoknak, akik nem figyelnek arra, hogy megfelelő mennyiséget vigyenek be belőle.

Mindent összegezve, ha inzulinrezisztenciád van, és fogyni szeretnél, a legjobb, ha olyan nassolnivalókat választasz, amelyek természetes módon tartalmaznak rostot, egészséges zsírokat és növényi alapú fehérjét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mértékletesség kulcsfontosságú, ha a fogyás a célod.

Írta a Magyar Hírlap