Ezt a cukorhelyettesítőt jobb, ha kerüli

Ezt a cukorhelyettesítőt jobb, ha kerüli

A maltodextrin közepesen édes poliszacharid, amelyet rizsből, kukoricából, búzából vagy burgonyakeményítőből vonnak ki. Előállítása alatt savakkal és enzimekkel bontják elemeire, míg egy semleges ízű, vízben oldódó fehér port kapnak. Az így kapott terméket rengeteg ételben használják fel a cukor helyettesítésére. Többek között megtalálható szószokban, csokoládékban, fűszerkeverékekben, alkoholmentes italokban, joghurtokban és gyakran a sportoláshoz használt étrend-kiegészítőket is ezzel édesítik.

Kevesen tudják, de a glikémiás indexe (GI) magasabb, mint az asztali cukoré, és bár az egészségesebbnek hitt, cukormentes termékek egyik fő összetevője, túlzott fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a magas koleszterinszint kockázatát.

A maltodextrin és a bélbaktériumok.

A maltodextrin amellett, hogy vércukorszint-emelkedést okoz, befolyásolja a baktériumok egyensúlyát a bélben. Egy friss kutatás szerint gyakori fogyasztása csökkentheti a baktériumok számát a bélrendszerben, és növelheti a károsakét. Ez károsíthatja a bélrendszert, és a gyulladásos betegségek kialakulásának rizikóját is megemelheti. Egyes vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy a por alkalmazása segíti a szalmonellabaktériumok túlélését, amely olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a gasztroenteritisz (gyomor-bélhurut, -gyulladás), amely hányást, hasmenést, hasi görcsöket és hasfájást okoz.

Túlzott fogyasztása olyan allergiás reakciókkal jár, mint a hasmenés, kiütések, korgó gyomor és fokozott gázképződés. És ha mindez nem lenne elég, nagy mennyiségben és hosszú távon a súlygyarapodásért is felel. Következtetésként tehát nemcsak az anyagcsere-betegséggel élők és fogyókúrázók számára érdemes kerülni, hanem azoknak is, akik adalékanyag-mentesen és egészségesen szeretnének étkezni.

Írta a Magyar Hírlap