Bloomberg: Újra emelkedik az orosz üzemanyagexport

Bloomberg: Újra emelkedik az orosz üzemanyagexport

A finomított üzemanyag szállítása a múlt hónapban napi 2,2 millió hordóra (bpd) emelkedett, mintegy 164 000 hordóval októberhez képest, amikor a kínálat hároméves mélypontra esett, mutatták az adatok.

A dízel és gázolaj exportja novemberben 12 százalékkal nőtt novemberben havi szinten, és háromhavi csúcsra, 894 000 hordó/napra emelkedett, miután Moszkva enyhítette az üzemanyag-kiviteli korlátozásokat. A szállítmányok nagy része Afrikába és Dél-Amerikába, különösen Brazíliába irányult a Vortexa szerint.

Eközben Oroszország négyhetes átlagos tengeri nyersolajexportja december 3-ra három hónap óta a legalacsonyabb szintre csökkent, miután a Fekete-tengeren viharok zavarták a szállításokat. Az olajtermékek kivitele azonban nőtt a múlt hónapban a dízel és a benzin megnövekedett kínálata miatt – közölte a kereskedőház.

A fűtőolaj-szállítások mintegy 4 százalékkal, 727 000 hordóra nőttek, míg a finomítói alapanyagok, például a vákuumgázolaj áramlása hathavi csúcsra, mintegy 149 000 bpd-re ugrott.

Az orosz gázolaj decemberi exportja a fekete- és balti-tengeri kikötőkből várhatóan július óta a legmagasabb mennyiséget éri el – jósolják elemzők.

Írta a Magyar Hírlap