Agyba ültettek implantátumot, olyan jól működött, hogy volt, aki nem engedte kikapcsolni

Agyba ültettek implantátumot, olyan jól működött, hogy volt, aki nem engedte kikapcsolni

A kutatók egy olyan új agyi implantátumot fejlesztettek ki, amellyel igen komoly eredményeket értek el a fejsérülést szenvedett betegek kezelésében. Az implantátum célja a tudatosságért, tanulásért, emlékezetért, gondolkodásért és problémamegoldásért felelős régiók közötti aktivitás fokozása.

A kísérleti eszközt öt agysérült emberbe ültették be. Az eredmények szerint az egyének koncentrációja, olvasási képessége, memóriamegtartása, vezetési képessége, valamint az agy általános működése is jelentős javulást mutatott.

A terápia annyira sikeres volt, hogy az orvosoknak komoly nehézséget okozott, hogy a vizsgálat végeztével lekapcsolják a készüléket. Az öt betegből ketten meg is tagadták ezt, nem akartak lemondani az elért fejlődésről – írja az Übergizmo.

Az egyik résztvevő, Gina Arat még 2001-ben szenvedett autóbalesetet, amelyben az agya is megsérült. Elmondása szerint az implantátum javította a memóriáját, a koordinációs képességét, valamint az érzelmei szabályozását is.

A kutatók úgy választották ki az alanyokat, hogy azt feltételezték róluk, hogy az idegpályák valójában épek, csak épp korlátozottá vált a használhatóságuk. Az eszköz beültetésével olyan hatást akartak elérni, mint amikor valaki egy sötét szobában felkapcsolja a lámpát.

A 90 napos teszt során naponta 12 órán át volt bekapcsolva az implantátum. A mérések alapján az alanyok átlagosan 32 százalékos javulást tapasztaltak a mentális feldolgozási sebességben.

Az implantátum lehetővé tette számukra, hogy olyan tevékenységeket folytassanak, amelyek korábban kihívást jelentettek, mint például az olvasás, a televíziózás, a videójátékok játszása vagy a házi feladatok elvégzése.

A kutatók azt remélik, hogy az eredmények alapján a jövőben zöld utat kaphat majd egy olyan eszköz, amellyel hosszú távon is együtt élhetnek a betegek.

Írta a Magyar Hírlap