Putyint választotta London helyett a szaúdi koronaherceg

Putyint választotta London helyett a szaúdi koronaherceg

„Szaúd-Arábia elhalasztotta Mohammed bin Szalmán londoni tervezett londoni látogatását (…) röviddel azelőtt, hogy a trónörökös fogadta volna Vlagyimir Putyint Rijádban” – írta a Financial Times, mely szerint brit és szaúdi tisztviselők hónapok óta tárgyaltak a látogatásról, London december 3-i dátumot dolgozott ki. Múlt héten az előzetes tervet elhalasztották.

Konzervatív képviselők utólag azt mondták, hogy az utazás elhalasztása, amely majdnem egybeesett Putyin rijádi látogatásával, kérdéseket vet fel Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia kapcsolatának erősségét illetően.

Szaúdi tisztviselők a maguk részéről azt mondták, hogy az időbeosztási problémák régóta bonyolították a királyi család tagjainak Nagy-Britanniába látogatására vonatkozó terveket, és tagadták, hogy Putyin látogatása és az utazás elhalasztása között összefüggés lenne.

Iain Duncan Smith volt konzervatív párti vezető a brit lapnak azt mondta, hogy Mohammed bin Szalmán látogatásának elhalasztása „hanyagságról” tanúskodik. Robert Courts vezető konzervatív képviselő pedig úgy vélekedett, hogy a szaúdi herceg látogatásának elhalasztása „aggasztó, mert azt sugallja, hogy az Egyesült Királyság diplomáciai kudarcot vall a Putyin által összehangolt diplomáciai offenzívával szemben”.

Írta a Magyar Hírlap