Öt ország, ahol nem ünneplik a karácsonyt

Öt ország, ahol nem ünneplik a karácsonyt

Marokkó lakossága főképp muszlimokból áll, így ott az év ezen szakában valószínűleg senki sem fog karácsonyi füzérekbe vagy keresztény dalokat éneklő kórusokba botlani. Viszont – jegyzik meg a cikkben – jó eséllyel láthatunk megannyi színes lámpást, és hallhatjuk az imára hívó adhant, így mindenképpen érdekes élmény lehet a téli hónapokban Marokkóba látogatni.

Thaiföld lakosságának legnagyobb része buddhista, és bár van egy viszonylag jelentős keresztény közösség az országban, a karácsony mégsem számít nemzeti ünnepnek. December 24–26. között ugyanúgy telnek a napok, mint bármikor máskor. Az éghajlat miatt a hógolyózásról is le kell mondania annak, aki ilyenkor oda látogathat, cserébe viszont mesés a tenger.

Maldív-szigetek

Talán kevéssé köztudott, de a Maldív-szigetek is muszlim többségű ország, nem is esik ott túl sok szó a karácsonyról. Viszont búvárkodás közben a tarka korallok látványa könnyen eszünkbe juttathatja a színes karácsonyfaizzókat.

Kínában szintén kisebbségben vannak a keresztények, de a nyugati kultúra befolyása miatt a nagyobb városokban azért állítanak karácsonyfát, és a plázákba is ellátogat a Mikulás, akit itt Shen Dan Lao Rennek hívnak. Otthon azonban tényleg csak kevesen ünneplik meg a karácsonyt, saját fája például kifejezetten keveseknek van.

Törökország

Marokkóhoz hasonlóan Törökország is döntően muszlim ország, viszont a turisták miatt a szállodák, bevásárlóközpontok és más intézmények egyre többször állítanak fát, vagy tesznek ki jellegzetes karácsonyi díszeket. Szerencsére – teszik hozzá – Isztambul van annyira nyüzsgő, vibráló és sokszínű, hogy bőven kárpótol az elmaradt karácsonyi villogókért.

Írta a Magyar Hírlap