Evakuálási pontokat is bombázhatott Izrael

Evakuálási pontokat is bombázhatott Izrael

A legutóbbi csapások egy nappal azután következtek be, hogy az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ határozatát, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt a Gázai övezetben. A Biztonsági Tanács egyébként 13–1 arányban támogatta az indítványt. Az Egyesült Királyság tartózkodott.

„A légi, szárazföldi és tengeri támadások intenzívek, folyamatosak és széles körűek” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a szavazás előtt. A Gázai övezet lakóinak „azt mondják, hogy emberi flippergolyókként kell mozogniuk a déli rész egyre kisebb szeletei között, a túléléshez szükséges alapfeltételek nélkül” – közölte.

Guterres elmondta a tanácsnak, hogy Gáza törésponton van, a humanitárius támogatási rendszer a teljes összeomlás veszélyével fenyeget, és attól tart, hogy a következmények pusztítóak lehetnek az egész régió biztonságára nézve.

Gáza határai Egyiptom irányába gyakorlatilag le vannak zárva, így a palesztinoknak nincs más lehetőségük, mint a területen belül menedéket keresni. A Hamász által ellenőrzött terület egészségügyi minisztériuma szerint a palesztinok halálos áldozatainak száma meghaladta a 17 400-at, a többségük nő és gyermek, de a számítások nem tesznek különbséget a civilek és a harcosok között.

Izrael a Hamászt teszi felelőssé a civil áldozatokért, és azt mondja, hogy a maga részéről jelentős erőfeszítéseket tett az evakuálási parancsokkal, hogy az ártatlanokat biztonságba juttassa.

Szombaton az izraeli hadsereg közölte, hogy erői folytatják a harcot, megölték a Hamász több fegyveresét, emellett arról is beszámolt, hogy fegyvereket találtak egy iskolában Gázaváros egyik sűrűn lakott negyedében. Közölte, hogy a katonák ugyanebben a negyedben egy alagútaknát fedeztek fel, ahol egy liftet találtak, és egy másik incidens során a fegyveresek az ENSZ által működtetett Beit Hanoun északi városában lévő iskolából lőttek a katonákra.

A lakosok szombaton légicsapásokról és ágyúzásról számoltak be Gáza északi és déli részén, beleértve az egyiptomi határ közelében fekvő Rafah városát, ahová az izraeli hadsereg utasításai értelmében a civileknek korábban el kellett költözniük.

Írta a Magyar Hírlap