Dank Magdolna onkológus szerint ígéretes lehet az új rákellenes szer

Dank Magdolna onkológus szerint ígéretes lehet az új rákellenes szer

Az AOH1996 elnevezésű kísérleti rákellenes szer a Los Angeles-i Hope of City Hospital, Amerika egyik legnagyobb rákközpontja 20 éves kutatásának és fejlesztésének a csúcspontja. A szer a rákban található fehérjét célozza meg, amely elősegíti a daganatok növekedését és szaporodását. Korábban a fehérjét – a proliferáló sejtmagi antigént (PCNA) – kezelhetetlennek tartották.

Kérdésünkre Dank Magdolna azt válaszolta, hogy az utóbbi években különösen sok alkalommal kerültek a sajtóba olyan hírek, amelyek a rák gyógyításáról szóltak. Tény, hogy egyre többet tudunk a carcinogenezisról, a daganatot okozó tényezőkről, és a molekuláris patológia fejlődésével egyre több alcsoportot határoznak meg, amelyekre úgynevezett célzott terápiákat fejlesztenek ki.

A professzor asszony kiemelte, hogy rákkutatásban jellemzően vannak korszakok, ilyen volt a célzott terápiák érája, amikor azt gondolták, hogy megtalálták a daganat gyógyszerét, de hamarosan rá kellett jönni, hogy a rezisztencia, az ellenálló képesség gátat szab ennek. Ezután jött az immunterápia érája, ezen belül elsősorban a modern ellenőrzőpont-gátlók. Aztán kiderült, hogy nem minden tumor esetében hatékonyak, és körvonalazódott az az alcsoport, ahol elsivatagosodott a daganat környezete, ezért nincs hatása az immunrendszernek. Az újabb kutatások a daganat mikrokörnyezetére koncentrálnak, izgalmas terület ez is.

Dank Magdolna kiemelte, hogy az újabb és újabb módszerek alkalmazása miatt úgy gondolták, hogy kidobhatják a kemoterápiát, de ez nem történhetett meg. Továbbra is alkalmazzák, de más formában, sokszor monoterápiában, liposzómális, nanoszomális, kifejlesztett formában adják, és kombinálják akár immunterápiával is.

A kezelések hatására egy egy tumor esetében leírják, hogy eltűnt a kimutatható daganat. De kérdéses, mennyi ideig tart a kialakult válasz, és ha hosszabb ideig, akkor mikor lehet arra számítani, hogy az adott gyógyszert el lehet hagyni.

„Az amerikai tudósok AOH1996 elnevezésű rákellenes szere ígéretes, de nem tudom megmondani, hogy mennyi idő, amíg a mindennapi orvoslásba bekerül, és azt sem, hogy hosszú távon is tud-e majd teljesíteni. Mint ahogyan nagyon sok ígéretes készítmény esetében is hasonló a helyzet” – válaszolta Dank, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek fejlesztésének szigorú szabályai vannak – az állatkísérletektől hosszú évek telnek el, amíg humán kipróbálás is lehetséges. Ezután pedig megint sok év, amíg bekerülhet a napi gyakorlatba. Mert a gyógyszerhatóság nagyon szigorú követelményeket állít a gyártók elé, amelyeket teljesíteni kell, ha valaki egy új gyógyszert akar forgalomba hozni.

Az AOH1996 elnevezésű szer egyelőre úgynevezett első fázisú vizsgálatban van. Nem kizárt, hogy gyors törzskönyvezése lehetséges lesz, azonban kérdés, hogyan teljesít majd a rákellenes küzdelemben.

Írta a Magyar Hírlap