A csádi elnök üdvözölte az afrikai magyar szerepvállalást

A csádi elnök üdvözölte az afrikai magyar szerepvállalást

MH/MTI
2023. december 9. szombat. 6:23

A szóvivő beszámolója szerint az elnöki fogadás során Mahamat Déby biztosította a magyar felet arról, hogy a csádi vezetés támogatja a két ország átfogó, több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programját, amelynek első megállapodásait a látogatás során aláírták. Ennek értelmében gazdasági, humanitárius, oktatási és biztonsági együttműködés jön létre Magyarország és Csád között.

A megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy Afrika fejlődése, békéje, stabilitása Európa, s így Magyarország szempontjából is kiemelten fontos érdek. A magyar kormány ezért szoros együttműködésre törekszik a kontinens biztonsága szempontjából meghatározó szerepet játszó és a terrorcsoportokkal szembeszálló afrikai országokkal.

Szijjártó Péter biztosította a csádi elnököt arról, hogy a magyar vállalatok készen állnak a biztonságos vízellátáshoz szükséges beruházások végrehajtására az afrikai országban, és részt kívánnak venni a helyi mezőgazdaság modernizálásában is – közölte Paczolay Máté.

A külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a humanitárius és oktatási együttműködés keretében az Agrártudományi Egyetem széleskörű képzési programot indít el az országban.

Mahamat Déby és Szijjártó Péter egyetértett abban, hogy mind a gazdasági fejlődésnek, mind a társadalmi stabilitásnak a biztonság adja az alapját, a csádi elnök ezért üdvözölte mindazon törekvéseket, amelyekkel Magyarország támogatja országát – tudatta Paczolay Máté.

Írta a Magyar Hírlap