Németország legalább két hónappal meghosszabbítja a határellenőrzést

Németország legalább két hónappal meghosszabbítja a határellenőrzést

MH/MTI
2023. december 8. péntek. 8:29

„A rendelkezéseink működnek. Az emberi életeket semmibe vevő embercsempészek arcátlan üzletelése ellen vívott harcunk sikeres” – szögezte le az interjúban a tárcavezető.

Faeser október 16-án értesítette az Európai Bizottságot arról, hogy tíz napra visszaállítják a határellenőrzést a lengyel, a cseh és a svájci határon. A német kormány az ellenőrzés kiterjesztésével az illegális bevándorlás és az embercsempészet visszaszorítására törekszik, a bevezetett határellenőrzést a szomszédos országok is támogatták.

Az egyszer már meghosszabbított ellenőrzés december 15-én járt volna le.

Németország az Ausztriából Bajorországba érkezőket már 2015 óta ellenőrzi a határon. A német belügyminisztérium szerint október 16. óta körülbelül 3000 illegális belépést észleltek.

Ugyancsak a Rheinische Post idézte Andreas Rosskopfot, a rendőrszakszervezet egyik vezetőjét, aki úgy vélte, a menedékkérők számát nem lehet rendőri eszközökkel csökkenteni, a menedékkérelmeknek pedig nem lehet elejét venni.

„Át kell gondolni, mi a jobb: ha rendőrök ezrei továbbra is a határnál állomásoznak vagy pedig ha inkább a városokban biztosítják a rendet, a menedékkérők ügyét pedig az európai uniós mechanizmusokon keresztül intézik” – közölte.

Németországban az ünnepek közeledtével kiemelt hangsúlyt kap a biztonsági helyzet, a hatóságok pedig már több, a karácsonyi vásárok ellen tervezett támadás ügyében nyomoznak.

Írta a Magyar Hírlap