A változatos, egészséges étrend tíz évvel hosszabbíthatja meg az életet

A változatos, egészséges étrend tíz évvel hosszabbíthatja meg az életet

Az egészséges táplálkozás jelentősége jól ismert, ám egy új tanulmány szerint az egészségtelen étrendről az egészségesre való áttérés majdnem egy évtizeddel hosszabbíthatja meg az ember élettartamát. A változatos, egészséges étrend jegyében a teljes kiőrlésű gabona, dió és gyümölcs fogyasztása hozhatja a legnagyobb változást.

A Nature Food című szaklapban közzétett tanulmány egy olyan modellen alapult, amelyet annak megbecslésére használtak, hogyan befolyásolhatja az életmódváltás egy személy várható élettartamát. A kutatók a nagyszabású orvosbiológiai adatbázisnak és kutatási forrásnak számító brit Biobank 467 354 résztvevőjének adatait használták fel, amely félmillió brit résztvevő genetikai és egészségügyi adatait tartalmazza.

Azt találták, hogy azok a negyvenes éveikben járó emberek, akik egészségtelen táplálkozásukat változatos, egészséges étrendre cserélik, körülbelül tíz évvel növelhetik a várható élettartamukat. A változtatás a nők esetében 10,8, a férfiak esetében pedig 10,4 év többletévvel járt együtt. Emellett az átlagos, de nem kifejezetten egészségtelen étrendről való átállás az egészséges ételekre nők esetében 3,1 év élettartam-nyereséggel járt, a férfiaknál pedig 3,4 évre emelkedett – írták.

A várható élettartam növekedése annál kisebb mértékű, minél később kezdjük a változatos, egészséges étrendet – mondták a tanulmány szerzői a Business Insider online portálnak. – Ez még azoknál is tetten érhető, akik hetvenéves korukban ismerik fel az egészséges táplálkozás jelentőségét.

Írta a Magyar Hírlap