Kína egyedülálló haditechnikája,amelyről az USA csak álmodik

Kína egyedülálló haditechnikája,amelyről az USA csak álmodik

A világon eddig nem mért erősségű mikrohollámú jel generálására képes eszközt fejlesztettek a kínai katonai tudósok – számolt be a South China Morning Post angol nyelvű hongkongi hírportál. A csapat által készített tanulmány szerint a szerkezetet bármilyen típusú és méretű drónra fel lehet szerelni, mivel – más, nagyteljesítményű mikrohullámú eszközökkel ellentétben – rendkívül kisméretűek. A hagyományos rendszereket általában hadihajókon, vadászgépeken alkalmazzák, a mostani kínai áttörést azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a kisebb költségvetésből működő hadseregek is felvehessék a versenyt az óriásokkal.

De miért is fontos ez? A mikrohullámú jeleket kibocsátó eszközöket arra használják, hogy zavart keltsenek az ellenség megfigyelő, légvédelmi és kommunikációs rendszereiben. A kutatók szerint az új eszköz rendkívül széles frekvenciatartomány elérésére képes, ennek köszönhetően pedig fel tudja venni a versenyt az elektronikus hadviseléskor alkalmazott repülőgépekkel.

Ahogy a tanulmányban rámutatnak, az ilyen eszközzel felszerelt drónok radarként is működnek: szemmel tarthatják a célpontokat, miközben zavarják az ellenség radarjait és kommunikációját.

A legnagyobb áttörést az jelenti, hogy a zavaró és radar funkciót egy rendszerben, ráadásul ilyen kisméretben sikerült egyesíteni.

Világelsők vagyunk – fogalmazott a kutatócsoport vezetője. Állítása szerint az új eszköz képes lehet arra, hogy végérvényesen megváltoztassa a katonai erőviszonyokat.

Írta a Magyar Hírlap