Gazdaság: Meloni szerint nem hozta meg a remélt eredményeket a kínai Egy övezet, egy út program

Gazdaság: Meloni szerint nem hozta meg a remélt eredményeket a kínai Egy övezet, egy út program

Az olasz kormány levélben tájékoztatta a kínai kormányt, hogy nem kívánja megújítani a márciusban lejáró kétoldalú megállapodást, amelyet a kínai kezdeményezésű, Egy övezet, egy út kezdeményezéssel kapcsolatban kötöttek.

Giorgia Meloni kormánya a megállapodás felmondásáról már szerdán tájékoztatta egy jegyzékben Kínát, egyúttal biztosítva Pekinget, hogy fenn kívánja tartani a stratégiai együttműködést.

A miniszterelnök csütörtökön Rómában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az új selyemútnak is nevezett nagyszabású nemzetközi infrastrukturális együttműködési program nem hozta meg a remélt eredményeket, de a két országnak folytatnia kell a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítását. Hasonlóképpen nyilatkozott Antonio Tajani külügyminiszter is, aki szerint a projekt nem járt jelentős előnyökkel Olaszország számára.

A program kapcsán csütörtökön Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatót tartott, de közvetlenül nem kommentálta Olaszország döntését. Ugyanakkor elmondta: „Kína határozottan elutasítja az Egy övezet, egy út együttműködésnek ártó rágalmakat, és ellenzi a konfrontációval okozott megosztottságot”.

„A Selyemút Fórumra októberben 151 ország és 41 szervezet, köztük Olaszország képviselői utaztak Kínába” – emlékeztetett.

Olaszország 2019-ben, a hét ipari nagyhatalom csoportjából (G7) egyedüliként csatlakozott a kereskedelmi és beruházási projekthez, a megállapodást az akkori miniszterelnök, Giuseppe Conte írta alá. Giorgia Meloni jelenlegi miniszterelnök egy idén májusi interjúban úgy fogalmazott, a Kínával való jó viszony úgy is fenntartható, ha Olaszország nem vesz részt a programban.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök október közepén Pekingben járt az Egy övezet, egy út csúcstalálkozóján. Egy szóval sem említette, hogy elégedetlen lenne a programmal.

HVG