Financial Times: „Sajnálom Amerika, Kínának nagyobb gazdasága van, mint neked”

Financial Times: „Sajnálom Amerika, Kínának nagyobb gazdasága van, mint neked”

Financial Times vezető gazdasági kommentátora közzétett egy cikket „Sajnálom Amerika, Kínának nagyobb gazdasága van, mint neked” címen, amiben elmagyarázza, hogy kínai gazdaság már most 22 százalékkal nagyobb, mint az amerikai – számolt be a Mandiner.

A cikkben kifejti, hogy a vásárlóerő-paritáson mért legfrissebb IMF-adatok azt mutatják, hogy Kína GDP-je már Donald Trump elnöksége idején is meghaladta az Egyesült Államokét. Jelenleg 22 százalékkal nagyobb – írták.

A szerző kiemeli, hogy a számoknak akkor van értelmük, ha megnézzük a megerősítő bizonyítékokat is. Csak még egy szempontot beemelve, Kína villamosenergia-termelése például 2010-ben megelőzte az Egyesült Államokét. A 2016 és a 2022 közti időszakban ezt az előnyt 45 százalékkal tudta növelni, miközben Amerika gazdasága stagnált a vizsgált időszakban.

Tehát zajlik egy szemmel is egye inkább látható átrendeződés. Ezt azonban egyelőre egyik nagy globális szereplő sem fogadja el. Kiemeli továbbá, hogy Kína számára Amerikával szemben könnyebb elkerülni az éghajlatváltozással, az adósságkönnyítéssel és más globális javakkal kapcsolatos felelősséget, ez pedig nem kevés versenyelőnyt is tud képezni a számára. Európában a gazdasági reformokat akarók számára viszont kényelmes, ha a lemaradás érzését hangsúlyozzák, mert ez a változást sürgetőbbé teheti – írja a lap.

Írta a Magyar Hírlap