Dunántúl több térségében nehezen járhatók az utak

Dunántúl több térségében nehezen járhatók az utak

Veszprém vármegyében fa dőlt a 82-es főútra Cseszneknél, amely a fél útpályát elfoglalja. A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a 82-es főutat lezárták a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek elől, Kádártánál, Zircnél Nagyesztergárnál visszafordítják ezeket.

A Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint az éjszaka többször is riasztották fakidőlésekhez a tűzoltókat.

A Zala vármegyei Csapi és Zalasárszeg között szerdán két autóbusz akadt el a havas úton, az egyikben gyerekek is utaztak. Miután a zalakarosi tűzoltók kivontatták a két járművet, ugyanazon a helyszínen később újabb két autóbusz és egy kamion is elakadt, amelyeket szintén ki kellett menteni.

Zalabérben egy kidőlt fa betörte egy autó szélvédőjét, Zalaegerszegen szintén parkoló autóra esett egy nagyobb méretű faág, Kisbucsában, továbbá Zalaszentgróton két helyszínen is úttestre dőlt fákat távolítottak el a tűzoltók.

Somogy vármegyében többfelé havazik, de elzárt település nincs – közölte Óvári Timót, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Beszámolt arról, hogy a vármegye tűzoltóinak szerdától csütörtök reggelig 87 beavatkozásuk volt a hó miatt, ebből 77-szer kidőlt fa, tíz esetben baleset miatt kellett vonulniuk.

Vas vármegyében megszűnt a csapadék, minden út járható, a főutak burkolata sónedves, az alsórendű utakon még előfordulnak havas, latyakos szakaszok. Kedd éjszaka és szerdán összesen 5-10 centiméternyi hó hullott, újabb havazásra egyelőre nem számítanak.

A tömegközlekedésben nem voltak fennakadások, egyes vonatok szerdán 20-30 perces késéssel közlekedtek.

Fejér vármegyében csütörtökön reggel 8 óráig több mint nyolcvan helyszínen avatkoztak be a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. Vármegyeszerte főként a lehullott hó súlya miatt kidőlt fák eltávolításához és árokba csúszott járművek mentéséhez kérték az egységek segítségét.

Sárbogárd-Rétszilasnál kidőlt akácfák akadályozták a vasúti forgalmat hajnalban, a sínekről ötven ágat motoros láncfűrésszel távolítottak el. Hajnalban Sárbogárdon egy utasok nélküli autóbusz hátulja lecsúszott az útról, a buszmegálló tartotta meg, a járművet tűzoltódaruval húzták vissza az útra.

Gánt-Kőhányásnál elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat.

Tolna vármegyében lezárták a 63-as főutat Bikács belterületén.

Kékestetőn 24 centiméter vastag a hó

A bejegyzésben közölték a friss hóvastagság-adatokat és megjegyezték, főleg a magasabban fekvő részeken ennél nagyobb értékek is könnyedén elfordulhatnak.

Közölték azt is, hogy a csapadékot hozó ciklon középpontja az Alföld felett van, így tovább folytatódik a változó intenzitású havazás, illetve néhol havas eső, eső is lesz.

A bejegyzéshez készített infografika szerint Kékestetőn 24 centiméter a hó vastagsága, a Komárom-Esztergom vármegyei Kisbéren 16 centiméteres, a Fejér vármegyei Sáregres-Cece állomáson 15 centiméteres.

Csütörtökön napközben főleg a középső és az északi országrészben várható további, jellemzően 1-3 centiméter körüli olvadó, vizes, tapadó hó.

A Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegység nyugati felében 5 centiméter körüli, illetve afeletti tapadó hóréteg – a meglévővel együtt 20 centiméter körüli – is kialakulhat. Délutánra a legtöbb helyen fokozatosan havas esőbe, esőbe vált a csapadék, de néhol – főként az északi országrészben – estig is kitarthat a havazás.

Az Észak-Dunántúlon, főként a Bakony térségében a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.

Több mint 24 órája folyamatosan takarítják Budapest közútjait az FKF munkagépei

Azt írták, Budapest útjait jelenleg 66 szóró és hókotró géppel takarítja az FKF szigorú prioritási sorrendben: először jönnek a hidak, a felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően pedig a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek.

Az éjszaka folyamán 61 téli célgéppel takarították az úthálózaton lehullott havat, valamint preventív szórást végeztek, hogy a hó már alásózott utakra hulljon, nehezítve ezzel az útpályák lefagyását – ismertették.

A közleményben hangsúlyozták: a fővárosban a hóeltakarítás többszereplős feladat, az ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, és a társasházaknál a lakóközösségnek kell gondoskodnia az épület előtti járdaszakasz takarításáról.

A közművek tudatta azt is, hogy az FKF kiemelt feladata a téli időszakban a főváros több mint 5000 kilométer hosszúságú szilárd burkolatú útjainak, közjárdáinak, közlépcsőinek, kerékpárútjainak, közel 30 millió négyzetméternyi felületnek a síkosságmentesítése.

Írta a Magyar Hírlap