Amerikai szenátor: Kijevből orosz város lesz, ha az USA nem támogatja tovább Ukrajnát

Amerikai szenátor: Kijevből orosz város lesz, ha az USA nem támogatja tovább Ukrajnát

Az NBC Newsnak nyilatkozva szerdán, miután a republikánusok kivonultak az Ukrajnáról szóló titkos szenátusi tájékoztatóról, Murphy ragaszkodott ahhoz, hogy ha az Egyesült Államok nem támogatja továbbra is Ukrajnát, akkor az „elveszíti ezt a háborút”, és Kijev „orosz várossá válik”. A connecticuti szenátor azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „zöld utat kapna, hogy a NATO és Európa ellen vonuljon”, ha az USA nem lép. Murphy elítélte a republikánus törvényhozókat, amiért elutasították Joe Biden elnök legutóbbi, 111 milliárd dolláros kérelmét, amely szerinte megmentené a világot Putyin agressziójától.

Moszkva többször hangsúlyozta, hogy nem tervezi a NATO vagy Európa más részeinek megtámadását, ehelyett megjegyezte, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk tovább terjeszkedik Oroszország határai felé. Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna esetleges NATO-csatlakozását is a Kijev elleni 2022. februári hadművelet megindításának egyik fő okaként említette.

Az Egyesült Államok az Oroszországgal folytatott harcok alatt és az előtt is dollármilliárdokkal támogatta Kijevet, hogy finanszírozza fegyveres erőit, valamint a kormány működését. A jövőbeni támogatás azonban kétséges, mivel az amerikai kongresszus több hete patthelyzetben van Biden ukrajnai és izraeli finanszírozási csomagja miatt.

A republikánusok ragaszkodtak ahhoz, hogy csak akkor adnak zöld utat a törvényjavaslatnak, ha Washington növeli az amerikai–mexikói határra fordított kiadásokat, és szigorúbb menedékjogi és feltételes szabadlábra helyezési törvényeket vezet be a bevándorlási eljárásokban. A republikánus törvényhozók azt is hangsúlyozták, hogy követeléseik lényegében nem képezik tárgyalás tárgyát, John Cornyn szenátor kijelentette: „Ez nem egy hagyományos tárgyalás, ahol azt várjuk, hogy kétpárti kompromisszumot kötünk a határról. Ez egy olyan ár, amelyet meg kell fizetni azért, hogy megkapjuk a kiegészítést”.

A republikánusok ellenállását a Demokrata Párt éles kritikával illette. Biden felszólította a kongresszust, hogy azonnal oldja fel a patthelyzetet, kijelentve, hogy Ukrajna támogatásának elmaradása abszolút őrültség és „az amerikai érdekek ellen való” lenne.

Máshol Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt állította, hogy az „ukrajnai szabadságharc” ellenzése azt jelentené, hogy Putyint „hagyjuk győzedelmeskedni”.

Kijev hangsúlyozta, hogy égető szüksége van Washington pénzére, Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke pedig arra figyelmeztetett, hogy az amerikai segítség késedelme vereséget jelenthet az ukrán erők számára.

Írta a Magyar Hírlap