Terhelhető hőszigetelő lemezek

Terhelhető hőszigetelő lemezek

2023. december 6. szerda. 20:18
Frissítve: 2023. december 6. 20:52

A hőszigetelés napjainkban kiemelt figyelmet kap, szerepe ugyanis egyrészt a hő terjedésének megakadályozása, másrészt az energiahatékonyság, vagyis az, hogy minél kevesebb energiahordozó felhasználásával biztosítsuk a lakótér megfelelő hőmérsékletét.

Szigetelni azonban csak úgy érdemes, ha minden téren magas fokú minőségre törekszünk, mert csak így lesz eredményes és hatékony a munka. Ez vonatkozik a szigetelőanyag kiválasztására és a kivitelezésre egyaránt. Ezért kell megismerkednünk az anyagokkal és technológiákkal, mielőtt hozzáfogunk a hőszigeteléshez.

A terhelhető hőszigetelő kiválasztása

A megfelelő anyagválasztás azt is jelenti, hogy az igénybevételnek megfelelő típust fogjuk használni. Más szigetelőanyagot építünk be ugyanis a homlokzathoz, a belső falakra, a padlás szarufái közé és mást az olyan helyekre, amelyek terhelésnek vannak kitéve.

Nem célszerű például a kimaradt vagy kedvező áron vásárolt homlokzati szigetelésre szánt EPS lapokat takarékosságra hivatkozva a padló alá beépíteni. Azokra a felületekre, amelyeket folyamatosan terhelés ér azzal, hogy például járunk rajta, vagy nagy súlyú tárgyak nyomásának vannak kitéve, csak terhelhető, vagy más néven lépésálló szigetelőlapokat szabad beépíteni.

Hol szükséges lépésálló szigetelőlap?

Terhelésnek kitett hely általában a födém, a padló, a lapostető. A lépésálló hőszigetelőlap terhelhető, emellett jó szigetelőképességgel rendelkezik, nedvességnek is ellenáll. Kis súly és nagy nyomószilárdság jellemzi. Régi és új épületeknél egyaránt alkalmazható, ahol a termékkel szemben mechanikai igénybevétel áll fenn. Természetesen a lépésállóság nem a közvetlen terhelésre vonatkozik, kell fölé egy réteg, ami biztosítja a súlyelosztást.

Lépésálló polisztirol

A polisztirol kedvelt szigetelőanyag kiváló hőszigetelő hatásfoka, kedvező ára, könnyű beépíthetősége miatt.

Ahhoz, hogy tudjuk, melyik lap alkalmas arra, hogy terhelésnek legyen kitéve, tisztában kell lennünk a nyomószilárdság fogalmával. Ez azt a terhelhetőséget jelenti, ameddig nem nyomódnak össze a szigetelőlapot alkotó cellák, és nem károsodik az anyag. Minél nagyobb ez a szám, annál terhelhetőbb a termék. A polisztirol esetében ez a szám legalább 100-nál mondható jónak, de 150 és 200 például már garázspadlók vagy akár üzemek, műhelyek, gyárak padlója alá is beépíthető.

Lépésálló kőzetgyapot

Ez a nagy testsűrűséggel rendelkező anyag nem csak remek hőszigetelő, de alkalmas a lépés- és léghangok elnyelésére is. Használhatjuk padló alá,födémhez – különösen szintközi födémnél működik jelentős zajszűrőként.

A lépésálló kőzetgyapot szigetelőanyag különböző vastagságokban készül 2 cm-től 5 cm-ig. Pozitívuma még, hogy nem zsugorodik, víztaszító, páraáteresztő, gátolja a tűz terjedését és az egészségre sem káros.

Írta a Magyar Hírlap