Fontos, hogy minél több vajdasági magyar vegyen részt a szerbiai választásokon

Fontos, hogy minél több vajdasági magyar vegyen részt a szerbiai választásokon

Lajkó Fanni emlékeztetett, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök a kormány megerősítése, a belpolitikai instabilitás megszüntetése érdekében írta ki az időközi választásokat.

Jelezte: december 17-én háromszintű választást tartanak déli szomszédunknál, így köztársasági, tartományi és önkormányzati voksolásokra kerül sor, utóbbi azonban a Vajdaságot nem érinti, ott csak tartományi és köztársasági választást tartanak.

A szerbiai politikai erőviszonyok kapcsán a szakértő elmondta: a politikai paletta rendkívül színes Szerbiában, a nagyobb támogatással bíró tömörülések közül pedig várhatóan a jelenleg kormányzó Szerb Haladó Párt szerzi meg a legtöbb – a felmérések szerint 35-39 százaléknyi – voksot, és alakíthat kormányt, míg a második erő várhatóan az ellenzéki „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tömörülés lehet mintegy 25 százalékkal.

A vajdasági magyarok képviselete kapcsán közölte: a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a legnagyobb, magyarokat képviselő politikai tömörülés Szerbiában és az egyetlen magyar párt, amely tartományi és köztársasági szinten is listát állíthat.

A szakértő fontosnak nevezte, hogy minél több magyar képviselő – a jelenlegi öt helyett ideális esetben hat – legyen a szerb törvényhozásban, és kormányzati tisztségeket is betölthessenek a várhatóan a Szerb Haladó Párttal koalícióra lépő tömörülés képviselői.

Közölte: a Vajdaságban meghatározza a közhangulatot a számos veszéllyel, erőszakos cselekménnyel járó migráció, ezért a VMSZ többször is szót emelt a problémák kezelése, a nagyobb rendőri, katonai jelenlét érdekében. Emellett, fűzte hozzá, a VMSZ sokat tesz a kisebbségek védelme, így a magyar nyelvű oktatás biztosításáért és a gazdaság fejlesztéséért is.

Lajkó Fanni jelezte azt is, hogy az elmúlt években jó és gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a szerb és a magyar kormány között. Ebben pedig a VMSZ-nek is komoly szerepe volt, hiszen a „Vajdaság hidat képez Magyarország és Szerbia között” – fogalmazott.

A műsorba Szabadkáról bejelentkező tudósító, Lajkó Anett közölte: december közepén tizennegyedik alkalommal tartanak választásokat, az urnákhoz 6,7 millió választópolgárt várnak, az elemzők 50 százalékos részvételi arányt vetítenek előre, míg az egyetlen országos listát állító magyar párt a VMSZ.

Juhász Bálint, a VMSZ tartományi listavezetője – a tudósítói bejelentkezés során – azt hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyarok december 17-én a megkezdett munka, a vajdasági gazdasági fejlesztések folytatásáról dönthetnek.

A vajdasági magyar közösségeket támogató Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjeként is dolgozó Juhász Bálint közlése szerint három év után tudtak pályázatokat kiírni kistermelők és kisvállalkozók számára, ami fontos, „a folytatás szükségességét” erősítő üzenet.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt nyolc évben a Vajdaságban komoly gazdaságfejlesztési program zajlott le a magyar kormány 250 millió eurós támogatásával, így félmilliárd eurónyi beruházás valósult meg, 14 ezer pályázó részesült a fejlesztésekből, továbbá a program 12,5 ezer munkahely megtartásához, mintegy 4 ezer új munkahely létrehozásához és 700 új vállalkozás elindításához járult hozzá.

Mindezekre kell építkezni a tartományi listavezető szerint, mert a jelenlegi pályázati kiírások is legalább ezer új nyertes pályázót, a „szülőföldben megkapaszkodni tudó vajdasági magyart jelent” – fogalmazott.

Juhász Bálint kitért arra is, hogy az alapítvány és a magyar kormány támogatásával több mint 1100 vajdasági magyar tudott új ingatlanba költözni, a folytatásban pedig további 150 ház megvásárlását tudják majd támogatni a kihalás által is fenyegetett vajdasági falvakban.

Lajkó Fanni a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is nyilatkozott, ahol azt mondta: az időközi parlamenti voksolás kiírását az indokolta, hogy jelenleg sok külső, így például migrációs, és belső – egyebek mellett erőszakos cselekményekkel kapcsolatos – kihívással néz szembe az ország, ezért a kormány megerősítését látta indokoltnak a kormányzó párt.

A vajdasági magyarok képviselete kapcsán közölte: a VMSZ jó szereplésével akár az ideális hat főre is emelkedhet a magyar képviselők száma a 250 fős szerb parlamentben és akár államtitkári posztot is betölthet majd a magyar párt képviselője.

Írta a Magyar Hírlap