A katari emír szerint az ENSZ BT-nek el kell érnie, hogy Izrael visszatérjen a tárgyalóasztalhoz

A katari emír szerint az ENSZ BT-nek el kell érnie, hogy Izrael visszatérjen a tárgyalóasztalhoz

MH/MTI
2023. december 5. kedd. 20:29

„A nemzetközi közösség szégyene, hogy már csaknem két hónapja folytatódnak ezek a rettenetes bűncselekmények, beleértve a civilek, köztük nők és gyerekek szándékos és szisztematikus lemészárlását” – fogalmazott az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) dohai ülésén tett megnyitóbeszédében Tamím bin Hamad Ál Száni.

„Izraelnek meg kell értenie, hogy a megszállás idejének vége” – szögezte le. Hangsúlyozta azt is, hogy bár Doha mindent elkövet annak érdekében, hogy újabb fegyvernyugvást érjen el, továbbá, hogy a fegyvernyugvások nem jelentenek alternatívát, teljeskörű tűzszünetre van szükség.

Izrael november 22-én kötött négynapos tűzszüneti megállapodást a Gázai övezetet uraló Hamásszal, az egyezmény pedig kitért az övezetben fogva tartott túszok elengedésére is. Jóllehet a megállapodást meghosszabbították, a hosszabbítás lejártával a harcok kiújultak.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 240 embert elraboltak. Azóta 110 túszt már szabadon engedtek, közülük 105-öt – többnyire nőket és kiskorúakat – a csütörtökön véget ért egyhetes tűzszünet alatt. Izrael a tűzszünet alatti fogolycsere-megállapodás értelmében 240 palesztin foglyot engedett el izraeli börtönökből.

A Hamász a múlt héten bejelentette, nem hajlandó a harcok beszüntetéséig további fogolycseréről tárgyalni, míg Izrael leszögezte: a Hamász megsemmisítéséig nem állnak le a Gázai övezet elleni offenzívával.

Az iszlamisták több magas rangú tisztségviselője él Katarban, a dohai kormány pedig – Egyiptom és az Egyesült Államok mellett – a háború kitörése óta igyekszik előmozdítani a tűzszünetet.

Írta a Magyar Hírlap