KGBélát újra körözi a magyar rendőrség

KGBélát újra körözi a magyar rendőrség

Az öt éves fegyházbüntetés elől feltehetően Oroszországban bujkáló Kovács nem fizette be a költségvetési csalás miatt rá kiszabott 1,2 milliós büntetést sem, ezért adhatták ki ismét a fényképes körözését.

A 63 éves Kovács Bélát az Európai Unió intézményei ellen, Oroszország javára folytatott kémkedés és költségvetési csalás vádjával ítéltek el jogerősen öt év fegyházra: miután nem kezdte meg a büntetése letöltését, pár hétre rá körözést adtak ki ellene a hatóságok.

A frissen kiadott körözésben olvasható: „Elfogása esetén a terheltet őrizetbe kell venni és 72 órán belül a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe kell előállítani. A 1.200.000 Ft pénzbüntetés maradéktalanul történő megfizetése esetén az előállítástól el kell tekinteni”.

A Blikk írta meg, hogy kevéssé valószínű, hogy Kovács tényleg szabadon távozhatna, ha az elfogása után letenné a rendőrség asztalára azt az 1,2 millió forintot: a Kúria ugyanis emellett jogerősen öt év fegyházra ítélte őt, amelynek letöltését a szökése miatt sosem kezdte meg.

Bólyai János ügyvéd, annak az ügyvédi irodának a védője, amelyik évek óta ellátja Kovács Béla védelmét, ezt nyilatkozta a Blikknek: „Én az elmúlt időszakban nem találkoztam Kovács Bélával. Telefonbeszélgetésre emlékszem. De semmit nem tudunk róla. A média arról írt, hogy Oroszországban telepedett le. Én azt gondolom, ez helytálló. De nem hinném, hogy a mostani beadványt azért szorgalmazta volna, mert haza akarna térni, inkább az eljárás – álláspontunk szerint – elfogadhatatlan voltára. Különösen, ami a titkossá minősítését illeti. Természetesen arról nem beszélhetek, miként tartja az iroda a kapcsolatot a körözött elítélttel. Tudjuk, hogy hatóságok figyelhetik a kommunikációs csatornáinkat, egy ügyvéd pedig nem segítheti elő a szökésben lévő ügyfél lebukását.”

Írta a Magyar Hírlap