Így hat szervezetünkre a passzív dohányzás

Így hat szervezetünkre a passzív dohányzás

Magyar Tibor
2023. december 3. vasárnap. 8:43

A dohányzás mellékterméke, amit azok is belélegeznek, akik sosem gyújtottak rá ugyanolyan veszélyes számukra, mintha ők is dohányoznának. A passzív dohányzás nagyon veszélyes tud lenni főleg, hogy ha rendszeresen ilyen hatás ér minket. A másodlagos dohányfüstnek kitett nemdohányzók hasonló vegyi és rákkeltő anyagokat lélegeznek be, mint az aktív dohányosok.

A napi egy doboz cigarettát elszívó dohányossal egy otthonban élő nemdohányzó személy három szál cigarettának megfelelő dohányfüstöt lélegez be naponta. Le nem húzott ablakú gépkocsiban ülve a passzív dohányos egy óra alatt három szál cigarettányi füstöt szív be, amennyiben valaki dohányzik a járműben. Ha pedig egy zárt helyiségben egyszerre többen is dohányoznak, a nemdohányzó személy által belélegzett füst mennyisége is hatványozódik. Azt hihetnénk, hogy szabad levegőn nem érhet minket baj, de még szabad téren is egy szál cigarettányi füstöt szív be három óra alatt a folyamatosan dohányzó személy közelében tartózkodó nemdohányzó.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a dohányzás évente 8 millió ember halálát okozza, ebből hozzávetőlegesen 1 millió haláleset a passzív dohányzás miatt fordul elő.

A dohányfüst minden esetben mérgező, nincs biztonságos egészségügyi határértéke. A környezeti dohányfüst ártalmait a dohányos által kifújt, illetve a szívások szünetében keletkező mellékfüst képezi. Ennek azonnali hatásai is vannak, mint a fejfájás, a könnyezés, az orrnyálkahártya irritáció, a köhögés és a hányinger.

A rendszeres dohányfüst belélegzése számos betegséget is okozhat, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a légzőszervi megbetegedések, de kedvezőtlenül befolyásolhatja bizonyos betegségek, például az asztma lefolyását is.

A másodlagos dohányfüstöt tartósan belélegző várandós anyákat az átlagosnál nagyobb mértékben fenyegeti a koraszülés veszélye, és kisebb születési súlyú gyermekeknek adhatnak életet, mint a passzív dohányzásnak nem kitett várandósok.

Azok a gyerekek, akiknél a szülők rendszeresen dohányoznak a környezetükben fokozottan veszélyeztetettek több betegség kialakulásában is. Ilyen az asztma, az allergia, a tüdőgyulladás, a felső légúti fertőzések, az agyhártyagyulladás, a középfülgyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, illetve az alacsonyabb IQ is.

Számos kampányt, filmet, reklámot láthattunk már a dohányzás káros hatásairól. De nagyon kevés szó esik a passzív dohányzás okozta problémákról. A dohányosok számára a legegészségesebb megoldás a dohányzásról való leszokás lehet, amivel nem csak a saját, de a környezetük egészségének megóvása érdekében is nagy lépést tehetnek.

Írta a Magyar Hírlap