Fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül

Fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül

Magyar Tibor
2023. december 3. vasárnap. 10:52

Nagyon sokan az utolsó pillanatokig húzzák a fájdalomcsillapító bevételét. Mielőtt gyógyszert ragadunk érdemes végiggondolni milyen más praktikát tudnánk bevetni a kínzó fájdalom elkerüléséért. A gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelések együtt is alkalmazhatóak. A megfelelő módszer kiválasztását a beteg állapota, alapbetegsége, illetve a fájdalom jellege határozza meg.

A nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek közé tartozik a pozíciónálás, azaz a beteg számára legkíméletesebb pozíció vagy fektetési mód alkalmazása, a hűtés vagy melegítés, a transzkután elektromos stimuláció, a gyógytorna, a masszázs, a legzőgyakorlatok, a pszichoterápia, az akupunktúra, a mágnesterápiás eljárások, az aromaterápia vagy éppen a zeneterápia.

A hideg- és melegterápiát széles körben alkalmazzák. A kétfajta eljárásnak azonban eltérőek az indikációi. A hideg szűkíti az ereket. Ez csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, ezzel együtt pedig csillapítja a fájdalmat is. Sérülés utáni fájdalomcsillapítás vagy köszvény fellángolása esetén működik a legjobban, amikor is a cél a duzzanat, a gyulladás csökkentése.

A meleg, a hőterápia a sérült terület vérellátását javítja, és ellazítja a feszes izmokat. A meleg nem a hirtelen megjelenő fájdalmakra, hanem inkább a hosszabb időn (akár néhány héten) át fennálló fájdalmakra hatékony. Kétféle formában alkalmazható: száraz hő (melegítőpárna) vagy nedves meleg (borogatás, meleg vizes fürdő).

Mind a hideg-, mind pedig a melegterápiát körülbelül 15 percig érdemes használni, azonban meg lehet ismételni naponta többször. Túl hosszú ideig alkalmazva azonban bőr-, szöveti és akár idegkárosodást is okozhat.

Egyes fájdalmak esetében a testmozgás is jótékony hatást tud kifejteni. Az aerob testmozgás elősegíti a fogyást is, ami az ízületek terhelését csökkentve enyhíti a fájdalmat. A törzsizmok erősítése pedig a sérült gerinc fájdalmát enyhíti azáltal, hogy nem az egész test súlya nehezedik a gerincoszlopra, hanem megtartásában az izmok is egyre nagyobb részt vállalnak.

A jóga különböző pózok és a légzés összhangjának művészete. Évezredek óta gyakorolják, egészségügyi jelentőségét azonban csak az utóbbi években kezdték el vizsgálni. A jóga javítja az erőnlétet, az egyensúlyt, a rugalmasságot és a testtartást is; a jobb testtartás pedig kiválóan enyhíti a különböző izomfeszültséggel összefüggő fájdalmakat. Hogy a jóga pontosan hogyan segít a fájdalom csillapításában, az még nem teljesen tisztázott. Ebben szerepe lehet az izomműködés által felszabaduló endorfinoknak vagy a relaxációs, meditációs állapot elérésének. A jóga sokféle stílusban és intenzitásban gyakorolható. Erőnlétnek, kornak és betegségnek megfelelően mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pozíciókat és feladatokat.

A zeneterápia segíthet a fájdalom érzetének csökkentésében, a stressz-szint csökkentésével pedig hozzájárul a fájdalom megélésének könnyebbé tételéhez. Műtéten átesett betegek esetében a zeneterápia jótékony hatást fejthet ki nemcsak a fájdalomra, hanem a beteg által érzett szorongásra is.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a fájdalom megélése, fontos odafigyelni a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra. Egyes gyógyszerek nehezíthetik az elalvást, illetve a megfelelően mély álom elérését. Amennyiben ilyet tapasztal, forduljon háziorvosához/kezelőorvosához, aki más gyógyszerek felírásával, esetleg a dózis beállításával enyhítheti a tüneteket.

Vannak olyan esetek, amikor azonban mindenképpen ki kell kérnünk az orvosunk tanácsát és hiába is szeretnénk a gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás egyedül nem lesz hatásos. Azokban az esetekben érdemes a gyógyszeres kezelés mellett is alkalmazni az említett javaslatokat.

Írta a Magyar Hírlap