Sanna Marin: Nem mondtam, hogy soha nem térek vissza…

Sanna Marin: Nem mondtam, hogy soha nem térek vissza…

Tóth László Levente
2023. december 2. szombat. 15:10

Sanna Marin szerint a nőknek ugyanolyan „én vagyok a legjobb” hozzáállásra van szükségük, mint a férfiaknak. Finnország volt miniszterelnöke erről a Slush 2023 startup rendezvényen beszélt pénteken, egy Connie Loizos, a Tech Crunch szeptemberben kinevezett vezérigazgató-főszerkesztője által készített interjúban.

x

„Higgy magadban” – ez Marin útmutatása

AFP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

A pénteki rendezvényen készült interjú programjának előzetes információi szerint Marinnak arról kellett beszélnie, hogy „mit tanult a vezetésről a miniszterelnöki évei alatt, és arról, hogyan közelíti meg új szerepét a világ megváltoztatásában. Sok nő, akinek felkínálnak egy helyet vezetői szerep betöltésére, túlságosan megkérdőjelezi magát – mondta erről az interjúban Sanna Marin. „Higgy magadban” – ez Marin útmutatása. Szerinte a nők gyakran azon tűnődnek, hogy „készen állok-e erre a feladatra, elég jó vagyok-e, eléggé tudok-e”, miközben a férfiak azt gondolhatják, hogy „én vagyok a legjobb erre a munkára”. Marin azt mondta, hogy a nőknek ugyanolyan hozzáállásra van szükségük, mint a férfiaknak.

x

„Ugrás az ismeretlenbe” – jellemezte saját felemelkedését Finnország miniszterelnökévé Sanna Marin

Fotó: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP

Sanna Marin 2019-ben harmincnégy évesen lett a világ legfiatalabb – és sokak szerint legvonzóbb – miniszterelnöke, aki aztán sikeresen menedzselte a Covid-járványt és a NATO-csatlakozást, szakítva Finnország történelmi semlegességével. Az általa vezetett Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, azaz Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) tavasszal harmadik lett a választásokon, három plusz helyet is szerezve a parlamentben. Az előző kormányban részt vevő többi koalíciós párt azonban nem szerepelt ennyire jól, így – bár Sanna Marin népszerűsége miniszterelnöksége alatt nőtt, fittyet hányva a magánéletével kapcsolatos támadásoknak -, Sanna Marin távozni kényszerült a kormány éléről, majd lemondott pártvezetői tisztségéről is. Sanna Marin ezt követően elfogadta a Tony Blair Alapítvány állásajánlatát New Yorkban, és statégiai tanácsadó a volt brit miniszterelnök Globális Változásokért Intézet nevű agytrösztjénél. „Ez egy meglehetősen nagy nonprofit alapítvány, amely a világ 30 országában tevékenykedik. A fő feladatom az lesz, hogy tanácsokat adjak különböző országok vezetőinek olyan kérdésekben, amelyekben tapasztalatom van” – mondta akkor erről a volt finn kormányfő.

Az interjú során Sanna Marin arról is beszélt, hogy miből áll a jelenlegi szerepe a Tony Blair intézetében stratégiai tanácsadóként. Mint elmondta, jelenlegi szerepkörében állami vezetőkkel találkozik és tanácsokat ad számukra. „Könyvekből nem lehet megtanulni, milyen egy országot irányítani. A menedzsereknek találkozniuk kell olyan emberekkel, akiknek van tapasztalatuk arról, hogy milyen a munka” – mondta Marin. „Ugrás az ismeretlenbe” – jellemezte saját felemelkedését Finnország miniszterelnökévé Sanna Marin. „Amikor elfogadsz egy ilyen feladatot, soha nem vagy teljesen felkészülve. A munka megtanulásának legjobb módja az, ha csinálod” – vélekedett.

x

Sanna Marin népszerűsége, a magánéletét ért támadások ellenére is nőtt miniszterelnöksége alatt

Fotó: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP

Marin miniszterelnöksége idején az egyik legjelentősebb esemény az Oroszország által Ukrajnában indított háború volt. Marin az interjúban kiemelte a nyugati országok együttműködésének és Ukrajna folyamatos támogatásának fontosságát, hogy a háború mielőbb véget érhessen. A volt finn miniszterelnöktől azt is megkérdezték, érdekli-e, hogy valamikor visszatérjen a politikába. „Nem mondtam, hogy soha nem térek vissza. Elképzelhető, hogy egy napon újra érzem majd a szenvedélyt, hogy politikai karriert folytassak, de most valami mást csinálok” – mondta. Egy tanácsot adott is adott a hallgatóknak saját pályafutásukat illetően. Mit is tegyenek tehát? Zárják be az ajtókat, hogy újakat nyissanak, és ne tervezzék túl sokat az életüket, mert mindig jönnek új lehetőségek. „Nekem bevált. Soha nem volt öt- vagy tízéves tervem” – mondta Sanna Marin.

Írta a Magyar Hírlap