Otthonról hozzuk a párválasztási mintákat?

Otthonról hozzuk a párválasztási mintákat?

Az, hogy milyen hatások érnek bennünket gyermekkorunkban, nagyban befolyásolják a felnőtt életünket. Hiszen az egykor elsajátított szokások gyakran egész életünkön végigkísérnek. Ha csak azt vesszük, hogy hogyan ejtjük ki a különböző hangokat, milyen szavakat használunk, és azokat hogyan mondjuk – ezt is otthon tanuljuk, a szülőktől. Mert ők azok, akik példaként velünk vannak, miközben felnövünk. Látjuk, hogy hogyan élik az életüket, lessük a mozdulataikat, hogy hogyan főzik a borsólevest, vagy hogy hogyan gondozzák a ház körül az állatokat.

Szülői minta alapján

Egyre nagyobbak, egyre idősebbek leszünk, és tudatosan vagy sem, de észrevehetjük, hogy nemcsak külsőleg, de sok mindenben belsőleg is hasonlítunk a szüleinkre. Egy-egy mozdulatunk, a humorunk, vagy általában a személyiségünk: ugyanolyan visszahúzódók, szerények, nagyszájúak, arrogánsak, szentimentálisak vagy maximalisták vagyunk, mint az édesanyánk vagy az édesapánk.

Éppen ezért nem meglepő, hogy a párválasztás esetében is fontos szerepet kap a szülői modell. Vagy ugyanolyat, vagy éppen az ellenkezőjét keressük, de a szakemberek szerint szinte mindenkinél szerepet játszanak az otthonról hozott dolgaink. Vagy mi magunk vagyunk olyanok, mint az anyánk, és úgy viselkedünk, ahogyan azt tőle láttuk, tanultuk, vagy pedig a párunknak vannak hasonló tulajdonságai, mint amilyenek az édesapánknak vannak.

Iskolapélda

De természetesen nem lehet egy az egyben kijelenteni, hogy a magánéletünk kizárólag az otthoni minta alapján szerveződik. Mert emellett, különösen a későbbiekben, még rengeteg minden befolyásolja a személyiségünket. Sokféle viselkedésmintával találkozunk az életünk során akár már a középiskolában vagy az egyetemen. Egy meghatározó személyiségű tanár, egy osztályfőnök vagy egy szemináriumvezető például hasonló mintává válhat a párválasztás során, mint a szülők. De ugyanígy bármikor bárki beléphet az életünkbe, aki olyan nagy hatással van ránk, a saját személyiségünk formálódására, hogy azt a későbbiekben sem felejtjük el, és befolyásolja a jövőbeni döntéseinket.

A szakemberek szerint bárhogy is alakul az életünk, a kamaszkorunkig bennünket ért ingerek, különösen, ha nagy érzelmi hatás/sokk társul hozzájuk, befolyásolják a későbbi életünket. A szülői, nagyszülői minta többek között ezért meghatározó, és a tanárok személyisége is ezért releváns. Ha egy kicsit utánagondolunk, minden bizonnyal a saját életünk viszonylatában is megtaláljuk azokat a pontokat, amelyekre határozottan ki tudjuk mondani, hogy azokat a szülői házból hoztuk. Érdemes ezen elgondolkodni akkor is, ha gyermeket nevelünk, mert nem mindegy, hogy mi milyen példával szolgálunk az ő számára. Hiszen ha hihetünk a szakembereknek és a saját tapasztalatainknak, akkor a gyerekeink számára mi vagyunk az elsődleges példa, vagyis vagy úgy viselkednek majd a párválasztás idején, amilyenek mi is vagyunk, vagy olyan párt választanak, mint az anyjuk vagy az apjuk.

Írta a Magyar Hírlap