Nemcsak nézheti, meg is kóstolhatja a karácsonyi ételeket

Nemcsak nézheti, meg is kóstolhatja a karácsonyi ételeket

Czuppon Réka
2023. december 2. szombat. 10:49
Frissítve: 2023. december 2. 10:58

A látványos és érdekes kiállítás megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Várkapitányság hagyományos adventi programjainak az idei évben egy új helyszín, a Csikós udvar ad otthont.
„A Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló felújítások eredményeként a Csikós udvar az egyik legkedveltebb szabadtéri helyszínné vált, ezért itt állítják fel a Budavári Palotanegyed karácsonyfáját, itt helyezik el a Betlehemet, valamint a most megnyílt szabadtéri kiállításnak is ezt a helyszínt választották” – mondta Sikota Krisztina, aki kiemelte, hogy a Mesél az asztal című tárlat anyaga a népszerű műsorvezetőnek, Borbás Marcsinak köszönhető, aki felkutatta és el is készítette azokat a hagyományos ünnepi ételeket, amelyek egykor az adventtől vízkeresztig tartó időszakban déd- és nagyszüleink asztalára kerültek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás fotóin látható ételekből néhányat meg is lehet kóstolni a Főőrség konyhájának jóvoltából.

Megtudhatjuk a tepertős pogácsa titkát

Megtudhatjuk a tepertős pogácsa titkát

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A január végéig látogatható fotókiállítást Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője nyitotta meg. Beszédében kitért a hagyományok ápolásának fontosságára is. Elmondta, hogy a régi embernek az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hagyományok ritmust, biztonságot és harmóniát adtak. Ma már sok hagyományt nem is ismerünk, pedig fontos lenne, hogy tisztában legyünk a múltunkkal, és ne hagyjuk elveszni a régebbi korok szépségeit, hagyományait. Vinkó József arra buzdította az egybegyűlteket, hogy találjunk vissza az ünnepek elveszett hangulatához.

A Csikós udvarban található kiállítás látványos fotóin – amelyeket amelyeket Krisztics Barbara készített – megtekinthetjük az adventtől vízkeresztig tartó időszak ételeit és tradícióit, például az András-napi házasságjóslást, vagy megtudhatjuk, hogy milyen szerelmi jóslások kapcsolódnak a mákhoz.

A képek között találunk hagyományos karácsonyi ételeket is, mint a halászlé, bejgli, aranyló kocsonya vagy a zserbó, de emellett sok különlegességet is felfedezhetünk. Ilyen például a bujtarépaleves, a molnárkalács vagy a mákos ferentő.

December 9-én és 12-én Borbás Marcsi tárlatvezetést is tart, ahol bővebben is mesél a fotókon látható ételekről, amelyek közül néhányat meg is kóstolhatnak. Mert ahogyan a műsorvezető mondta, egy ilyen kiállítás után nem megkóstolni látottakat emberkínzás lenne. Ilyen kóstolnivaló lesz a már emlegetett bujtarépaleves és a nagydobosi sütőtök is, az utóbbit a második világháború előtt téli napokon melegen Budapest utcáin árulták. Most felkerült a Budavári Palotanegyedbe…

Írta a Magyar Hírlap