Nem szólhatnak a karácsonyi dalok a berlini karácsonyi vásárban

Nem szólhatnak a karácsonyi dalok a berlini karácsonyi vásárban

Harangszóval hívja utazásra a járókelőket a karácsonyi kisvonat Litvánia fővárosában. A járat decemberben rendszeresen indul a vilniusi adventi vásártól, hogy körbe vigye az érdeklődőket a óvárosban.

Az ünnepi forgatagot pénteken nyitották meg, amikor felgyúltak a fények a litván főváros karácsonyfáján. A teret pedig zeneszó töltötte be, ugyanis a vásár első estéjére nagyszabású koncerttel készültek a szervezők.

A balti államokban havazással kezdődött az adventi időszak. A fehér lepel még hangulatosabbá tette a karácsonyi vásárt Tallinban is. Az észt főváros központjában is péntek óta kínálják kézműves termékeiket az árusok. A legkelendőbbek az ünnepi ételek, például a mézeskalács, a savanyúkáposzta, vagy az észt fekete puding, ami egyfajta véres hurka.

Jóval enyhébb időben készülődnek a karácsonyra Rómában. Az olasz főváros legnagyobb bevásárlóutcájában a polgármester avatta fel a díszkivilágítást pénteken. A több száz fős tömeget pedig az olasz csendőrség zenekara szórakoztatta.

„Imádom. Minden tiszta, nagyon színes, nagyon szép, és az emberekben megerősíti a karácsonyi hangulatot” – lelkendezett egy perui turista.

Lisszabonban tűzijátékkal és lézerfényekkel kápráztatták el azokat, akik a portugál főváros karácsonyfájának ünnepélyes kivilágítására érkeztek. A karácsonyi fényeket a tervek szerint egy nappal korábban kapcsolták volna fel, az ünnepséget azonban a rossz időjárás miatt el kellett halasztani. A ceremóniára több ezren gyűltek össze, a dél-európai országban ugyanis december elseje egyúttal portugál függetlenség ünnepe is.

A szokásosnál csendesebben telik viszont az ünnepi várakozás Berlinben. A német főváros vásári forgatagában karácsonyi dallomokat idén egyáltalán nem lehet hallani. A zenei engedélyeket kiadó német szervezet ugyanis tízszeresére emelte a jogdíjakat, amit sem az árusok, sem a vásárlók nem tudnak megfizeti.

„Észrevehető a különbség. Amikor szólt a zene, az emberek táncoltak, mindenhol ezt láttuk, zene nélkül viszont nincs többé tánc” – panaszolta egy kereskedő.

Londonban már csütörtök óta a mézeskalácsé a főszerep, legalábbis az építészeti múzeum legújabb tárlatán.

Több mint 100 mérnök, építész és tervező közösen állított össze egy mézeskalácsvárost. Az édes alkotásokkal nemcsak a karácsonyra készülnek, hanem a klímaváltozás hatásaira is fel akarták hívni a figyelmet.

„A víz és a városok kapcsolata nagyon fontos, mert sok település küzd áradásokkal és más vízügyi problémákkal. Az építészek tehát idén a városi árterek vizsgálatával foglalkoztak. A csatornák mentén építkeztek, és még arra is gondoltak, hogy mi történik, ha a tengerszint emelkedik, például úszó városokat, vagy víz alatti településeket terveztek. Mindezt természetesen mézeskalácsból és édességből készítették el” – fogalmazott a londoni építészeti múzeum alapítója.

A brit fővárosban az állatok sem maradnak ki a karácsonyi készülődésből, a gondozók több kifutóban adventi naptárakat tettek ki. Így finom csemegét kaptak a bolíviai mókusmajmok, a szurikáták és szumátrai tigrisek is.

Írta a Magyar Hírlap