Amerikának sürgős támogatásra van szüksége Ukrajna finanszírozásához

Amerikának sürgős támogatásra van szüksége Ukrajna finanszírozásához

Kirby a megjegyzéseket csütörtökön tette Karine Jean-Pierre fehér házi sajtótitkárral közös sajtótájékoztatón. A tisztviselő azt állította, hogy Oroszország új hadjárata az ukrán kritikus infrastruktúra ellen a küszöbön áll, és annak ellenére, hogy az amerikai kormányzat és Kijev hónapok óta “agresszíven dolgozik”, hogy erre felkészüljön, még mindig vannak tennivalók – figyelmeztetett.

“Még több tennivalónk van Ukrajna támogatására, és szükségünk van arra, hogy a kongresszus lépéseket tegyen további kiegészítő finanszírozás elfogadása érdekében, hogy továbbra is biztosítani tudjuk Ukrajnának a légvédelmi értékelést – eszközöket, a védelmi felszereléseket és a tartalék ellátást, amelyre szükségük van” – jelentette ki Kirby.

A finanszírozás biztosítására egyre szűkül a lehetőség, ismerte el a tisztviselő, és sürgette a kongresszust, hogy végre ossza ki a forrásokat.

“A kiegészítő finanszírozás fontos. Nem a semmiből húztuk ki ezeket a számokat. Szükségünk van erre a finanszírozásra. továbbra is sürgetjük a kongresszust, hogy a lehető leghamarabb fogadja el ezt a kiegészítést” – mondta.

Ismétlem, mint már sokszor mondtam, a kifutópálya egyre rövidebb. És úgy gondoljuk, hogy körülbelül az év végéig van időnk, mielőtt nagyon-nagyon nehéz lesz továbbra is támogatni Ukrajnát. És az év vége hamarosan itt van.

A Biden-kormányzat hetek óta sikertelenül próbálja keresztülvinni a Kongresszuson a Kijevnek szánt új “nemzetbiztonsági” finanszírozási csomagját. A csomag legutóbbi változata nagyjából 106 milliárd dollárt tartalmaz Izrael, Ukrajna és Tajvan együttes támogatására.

Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője szerint december első hetében tesznek újabb kísérletet a csomag elfogadására. Schumer szerint a kiegészítő finanszírozás elfogadásának “legnagyobb akadálya” a republikánusok ellenállása és ragaszkodása volt, hogy a külföldi segélyeket az amerikai határbiztonsági politika megváltoztatásához kössék.

“Az egyik legfontosabb feladat, amelyet be kell fejeznünk, egy olyan finanszírozási törvénytervezet elfogadása, amely biztosítja, hogy mi, valamint barátaink és partnereink Ukrajnában, Izraelben és az indo-csendes-óceáni térségben rendelkezzünk a szükséges katonai képességekkel ahhoz, hogy szembeszálljunk ellenfeleinkkel és versenytársainkkal és elrettentsük őket” – írta Schumer a szenátoroknak múlt vasárnap küldött levelében. A vezető törvényhozó azt állította, hogy Kijev valószínűleg elveszíti az Oroszországgal való konfliktust, ha nem kap további támogatást az Egyesült Államoktól.

Az orosz-ukrán konfliktus 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok több mint 76 milliárd dollár értékben nyújtott Kijevnek haditechnikai és egyéb támogatást, de nemrég arra figyelmeztetett, hogy a rendelkezésre álló pénzeszközök kifogyóban vannak.

Írta a Magyar Hírlap